Nadija Rebronja: Kavez za piano

1.
bijela dirka

– jedan ulični svirač je imao flautu i violinu. slušao ga je jedan čovjek sa velikom torbom i velikom jaknom. torba i jakna imale su na desetine džepova, džepovi su imali na stotine pregrada. u svakoj od njih je bio po jedan roman. čovjek je ubacio jedan euro u sviračev šešir. u svaku rupu na flauti uselilo se nekoliko stotina romana. na svakoj žici violine nastanilo se nekoliko stotina novela.

-te su romane kasnije slušali slučajni prolaznici te ulice i pitali se odakle svirač zna sve o njihovim životima.

2.
crna dirka

-sve spaljene knjige su vazduh koji udišemo. svi stradali su tlo ispod nas, tlo na kom gradimo utočišta i kuće. svi zabranjeni i svi zaboravljeni pisci otkucavaju u nama svakog trena u kom ih se nismo sjetili, rasipaju slova i riječi koja će neko jednom pronaći. slovo o može da se otkotrlja kroz riječi do grla, da postane obruč, da postane omča oko vrata.

-tako obično umiru oni posve zaboravni.

3.
bijela dirka

-jedan čovjek je želio da herojski pogine na svih sedam kontinenata. ko jednom počne da umire nikad ne prestaje i to ga čini posebnim. uglavnom provede život slušajući odsustvo metka. to je jedna veoma burna, veoma ispunjena tišina.

-postoje svjetovi u kojima svih sedam kontinenata slave svog heroja i svaki tvrdi da je poginuo hrabro braneći ptice koje kljucaju ostatke hrane ispred političkog zatvora.

4.
bijela dirka

-tu sam kuću izdavao slijepom prodavcu cipela, kog nikada nisam svojim očima vidio. smatrao sam da je to pravedno: on nikada nije vidio mene i ja nikada nisam vidio njega. kažu da je dodirom umio da razlikuje sedamdeset i osam vrsta kože. kože za cipele. i da je dodirom stopala umio da odredi veličinu cipela. kažu da je govorio da se stopala razlikuju po veličini, a da je koža uvijek ista. ljudska koža. jedino što koža nekih žena ponekad miriše.

-jednom je prodao cipele jednoj ženi koja je imala hrapava stopala i prestao da dolazi u prodavnicu cipela. izgubio je,  kažu, povjerenje u ljude.

5.
crna dirka

-proveo je jedan dio vječnosti u kavezu pokazujući posjetiocima neobičnu boju kože, neobičan pogled, neobičan osmijeh. možda je, kažu, bio nesretniji od onih čije su kože bile preparirane, čiji su zubi bili ukrasi u ormarima. pobjegao je na datum koji je sada negdje praznik.

-svaki je datum u nekoj zemlji dan pobjede nad nepravdom. svaki je datum istovremeno i dan kada se velika nepravda negdje desila. na velike praznike ljudima odsjeku jezik pa ih tjeraju da progovore, da pjevaju himne, da misle o bojama zastave, o bojama kože, da se plaše dodira.

6.
bijela dirka

-djevojčica se svakoga jutra igrala loptom koju je bacala ka velikom zidu. lopta se odbijala o zid i vraćala u djevojčicine ruke. loptu joj je poklonio otac nakon što je pomilovao po kosi.

-to je bio zid velikog logora u kom je otac spalio hiljadu djevojčica.

7.
crna dirka

-zatvorili su je kao vješticu i čekali da njene ruke izliječe nijeme. na vratima ćelije rukama je crtala ptice i hranila ih svojim zatvoreničkim ručkom. lomača je gorjela a ptice su letjele narednih stotinu godina. stotinu i prve godine vjetar je odnio pepeo u more a more je znalo da smrt ne postoji.

-talasi su zapljusnuli barku koja je nekuda odnijela zatvorenike zauvijek odbjegle od nepravde.

8.
bijela dirka

-njegov je rođak bio veoma religiozan. kleo se da je sreo ljude koji su bili toliko bezgrešni da su još mirisali na glinu od koje su stvoreni. vjerovao je da postoji svetac zaštitnik onih koji posmatraju. vjerovao je da postoji svetac zaštitnik onih koji ne šute. da svi ubijeni gledaju u nas iz stranica koje pokušavamo da ispišemo. da nam se smiješe. da sve znaju.

-jedan je vođa pogubio jednog takvog bezgrešnog čovjeka. od tada su svi ljudi u tom mjestu vajari i poklanjaju figurice od gline slučajnim prolaznicima.

 4,761 total views,  3 views today

Komentariši