Reading Balkans Sarajevo 2021: Filip Grujić

Gost rezidencijalnog progama za pisce i spisateljice Reading Balkans 2021 u periodu mjeseca maja je pisac i dramaturg iz Srbije, Filip Grujić.

Filip Grujić (1995) je diplomirani dramaturg.

Autor romana:
“Podstanar” (LOM, 2020)
“Bludni dani kuratog Džonija” (Samizdat, 2017)

Dobitnik je Sterijine nagrade za dramu “ne pre 4:30 niti posle 5:00”, a za tu dramu je dobio i nagradu Slobodan Selenić i podržana je u Maison Antoan Vitez fondaciji za prijevod na francuski jezik. Predstava “Pred svitanje”, rađena po drami “ne pre 4:30 niti posle 5:00” je imala svoju premijeru u Atelje-u 212 u Beogradu.
Dobitnik je Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. godine.
Autor je drame “Vilica Ebena Bajersa”, po čijem tekstu je rađena predstava “Velika depresija” u Srpskom narodnom pozorištu.
Autor je drame “Tamo gde pevaju”, koja je imala premijeru u Skoplju.
Njegove dve drame “Kada pričamo o ljubavi, da li pričamo?” i “Ljubavna lektira” se igraju na stalnom repertoaru omladinskog pozorišta DADOV.

Piše za sajt Filmoskopija, a radi i za Novi magazin u kulturi.

Svira u bendu CIMERKE, a imao je i solo projekat pod nazivom Filip Grujić.

Književna večer s Filipom Grujićem održat će se krajem maja, a detalji o mjestu i vremenu održavanja bit će objavljeni u dogledno vrijeme.


Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbjeglicama – u vrijeme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zacijeljene, pitanja naših granica još nisu riješena, a nove politike straha i nacionalizma se grade kada izbjeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumijevanju naših stvarnih problema. Boravak Filipa Grujića u Sarajevu podržan je od strane programa Kreativna Evropa i Evropske mreže za književnost Traduki.

Creative Europe

 11,965 total views,  2 views today

Komentariši