Video „Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama”: Kako povezati književnu scenu regije

smart

Treći u nizu događaja u sklopu projekta „Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” održan je 17.februara u  Multimedijalnom centru Mak Javne ustanove Biblioteka Sarajeva u organizaciji PEN Centra u Bosni i Hercegovini. Sagovornice,spisateljica Marija Andrijašević iz Hrvatske, jedna od dobitnica nagrade „Štefica Cvek”,te prevoditeljica Maja Kovač iz Slovenije,sa moderatorkom65ž razgovora, književnom kritičarkom Majom Abadžija, otvorile su važne teme kada je riječ o književnoj sceni u regionu. Naime, uprkos višegodišnjim nastojanjima da se književna scena u regionu bolje poveže – što je također i jedan od ciljeva nagrade „Štefica Cvek”, regionalna književna scena je i dalje fragmentarna. Mnoge dobitnice/i nagrade „Štefica Cvek” ostaju neobjavljeni u susednim državama, a neke od njih su čak i jedva poznate van granica svojih zemalja. Ovo odražava širi problem gdje se čak ni svi najpopularniji autori/ke ne prevode i objavljuju u drugim zemljama u regionu. Poseban problem predstavlja nedovoljan prevod književnih djela između BHSC, slovenačkog i makedonskog jezika.

Sagovornice su se također prisjetile i svog prvog čitanja knjige Štefica Cvek u raljama života, te pojasnile koliko je za njih važan rad odnosno utjecaj Dubravke Ugrešić.

Ko su spisateljice iz recentne ili davne prošlosti kada je o domaćoj književnosti riječ koje su važne za njihov današnji rad, te šta su dobre prakse a šta nedostaci u regionalnoj književnoj, kritičkoj i prevodilačkoj saradnji.

Podsjećamo, regionalni feministički kolektiv književnih kritičarki “Pobunjene čitateljke”, osnovao je 2021. godine prvu regionalnu feminističku književnu nagradu „Štefica Cvek”, koju je početkom 2022. godine dobilo devetoro autorki/a koji pišu na BHSC jeziku: “Zemlja bez sutona” Marije Andrijašević, ”O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća” Gorana Ferčeca, “Požuri i izmisli grad” Lejle Kalamujić, “Gravitacije” Senke Marić, “Kraj raspusta i druge priče” Ane Miloš, “Exit – Restart” Sonje Ražnatović, “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić, “Stjenice” Martine Vidaić i “Moja dota” Nore Verde.

Akcenat nagrade nije takmičenje, već selekcija i promocija vrijednih društveno-angažovanih i estetski inovativnih djela. Tako devetoro autorki/a predstavlja ravnopravne dobitnice/ke nagrade.

Nagradu prati i projekt „Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama”,zamišljen kao serijal od šest književnih događaja, koji imaju za cilj jačanje, promociju i kritičku analizu savremene  feminističke, kvir i društveno angažovane književnosti u većini post-jugoslovenskih zemalja. Ove godine se održavaju u Beogradu,Zagrebu,Sarajevu i Skoplju.

Projekat u saradnji realizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), PEN Centar u Bosni i Hercegovini, Kulturtreger/Booksa (Hrvatska) i Koalicija MARGINI (Sjeverna Makedonija).

U nastavku poslušajte kompletan razgovor upriličen u Sarajevu.

 1,299 total views,  4 views today

Komentariši