Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama

Nakon Beograda i Zagreba, treći u nizu književnih događaja u sklopu projekta „Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” bit će održan 17.februara 2023. godine u 19 sati u Multimedijalnom centru Mak u Sarajevu u organizaciji P.E.N Centra u Bosni i Hercegovini. Sagovornice na događaju bit će spisateljica Marija Andrijašević iz Hrvatske, jedna od dobitnica nagrade „Štefica Cvek”, kao i prevoditeljica Maja Kovač iz Slovenije. Moderatorka razgovora je književna kritičarka Maja Abadžija.

„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” je projekat zamišljen kao serijal od šest književnih događaja, koji imaju za cilj jačanje, promociju i kritičku analizu savremene  feminističke, kvir i društveno angažovane književnosti u većini post-jugoslovenskih zemalja. Projekat takođe ima za cilj da stvori dijalog između književnica/ka i prevodilaca/teljki, i podstakne prevode između BHSC, slovenačkog, makedonskog i engleskog jezika. Naime, uprkos višegodišnjim nastojanjima da se književne scene u regiji što bolje povežu, regionalne književne scene i dalje su rascjepkane. Mnogi autori nagrade “Štefica Cvek” ostali su neobjavljeni u susjednim zemljama, a neki od njih su čak i jedva poznati izvan granica svojih zemalja. To odražava širi problem gdje čak ni svi najpopularniji autori nisu prevedeni i objavljeni u drugim zemljama u regiji. Poseban problem predstavlja nedovoljan prijevod književnih djela između BHSC, slovenskog i makedonskog jezika.

Projekat u saradnji realizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), PEN Centar u Bosni i Hercegovini, Kulturtreger/Booksa (Hrvatska) i Koalicija MARGINI (Sjeverna Makedonija).

Podsjećamo, regionalni feministički kolektiv književnih kritičarki “Pobunjene čitateljke”, osnovao je 2021. godine prvu regionalnu feminističku književnu nagradu „Štefica Cvek”, koju je početkom 2022. godine dobilo devetoro autorki/a koji pišu na BHSC jeziku: “Zemlja bez sutona” Marije Andrijašević, ”O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća” Gorana Ferčeca, “Požuri i izmisli grad” Lejle Kalamujić, “Gravitacije” Senke Marić, “Kraj raspusta i druge priče” Ane Miloš, “Exit – Restart” Sonje Ražnatović, “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić, “Stjenice” Martine Vidaić i “Moja dota” Nore Verde.

Akcenat nagrade nije takmičenje, već selekcija i promocija vrijednih društveno-angažovanih i estetski inovativnih djela. Tako devetoro autorki/a predstavlja ravnopravne dobitnice/ke nagrade.

U nastavku predstavljamo učesnice trećeg u nizu književnog događaja “Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama”:

Marija Andrijašević Foto: Igor Šoban

MARIJA ANDRIJAŠEVIĆ

Marija Andrijašević, rođena u Splitu, pjesnikinja i spisateljica, diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis „Davide, svašta su mi radili” nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007.godine Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Poezija joj je uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u italijanski izbor poezije s Balkana “Voci di donne della ex Jugoslavia”. Poezija joj je prevođena na slovenski, italijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački jezik. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. 2018., dobila je godišnju potporu Ministarstva kulture za prvi roman Zemlja bez sutona, objavljen u septembru 2021. godine. Istoimeni roman dobio je nagradu Štefica Cvek u regionalnom izboru najboljih romana 2021. zajedno s drugih osam romana, te 15. književnu nagradu tportal 2022.

Maja Kovač

MAJA KOVAČ

Maja Kovač završila je studij antropologije i slavistike na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Bavi se prevođenjem iz južnoslavenskih jezika, organizatorica je prevoditeljske radionice za mlade kod Slavističkog društva Slovenije i urednica studentskog časopisa „Perun”. Suorganizirala je čitalački klub te seriju razgovora sa značajnim akterima iz prostora bivše Jugoslavije nakon čega je objavljena publikacija „Južnoslovanski večer”. Trenutno poučava makedonsku književnost i slovenski kao strani jezik.

 923 total views,  4 views today

Komentariši