P.E.N. Centar u BiH obilježava Međunarodni dan pisaca u zatvoru 15.11.2022.

P.E.N. Centar u BiH i ove godine obilježava:


Međunarodni dan pisaca u zatvoru

Biblioteka grada Sarajeva – Multimedijalni centar “Mak” (ul. Alipašina 6a)
Utorak, 15. novembar 2022. godine, sa početkom u 18:00 sati
Učestvuju: Bisera Alikadić, Ferida Duraković, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Asmir Kujović, Andrea Lešić, Vahidin Preljević, Marko Vešović i drugi/e članovi/ce našeg udruženja.

Ovim povodom bit će upriličeno čitanje u znak solidarnosti s piscima/spisateljicama i novinarima/kama koji/e se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i angažmana. Pozivamo vas da svojim prisustvom date doprinos obilježavanju Međunarodnog dana pisaca u zatvoru i iskažete vašu solidarnost sa autorima i autoricama koji se širom svijeta suočavaju sa progonom.

Svake godine, Međunarodni PEN posebno izdvaja nekoliko slučajeva progonjenih pisaca/spisateljica – bilo da su oni/e u zatvoru, suočeni/e s progonom ili na neki drugi način ugroženi/e – koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta.

15. novembra svi PEN Centri, naši članovi i pristalice širom svijeta izražavaju solidarnost sa svojim kolegama i pozivaju odgovorne da zaustave njihov progon.

Orhan Pamuk je jednom rekao: „Kada drugi pisac u drugoj kući nije slobodan, nijedan pisac nije slobodan“. Zato se od 1981. godine, uz Dan pisaca u zatvoru, zalažemo za pisce koji su žestoki branioci slobode govora i za to plaćaju najveću cijenu. Danas promovišemo kampanje i podstičemo akciju za 4 nevjerovatna uma, čiji je rad promijenio živote mnogih širom svijeta. Oslobodimo ih.

Ma Thida, predsjednica Komiteta za pisce u zatvoru Međunarodnog PEN-a

Ove godine, Međunarodni PEN ističe sljedeće slučajeve:

José Rubén Zamora Marroquín (Gvatemala)

José Rubén Zamora Marroquín je renomirani gvatemalski novinar i osnivač triju najčitanijih novina u Gvatemali i Centralnoj Americi: Siglo Veintiuno, Nuestro Diario i elPeriódico. Jedan je od najglasnijih kritičara gvatemalske vlade koju predvodi predsjednik Alejandro Giammattei. Zajedno sa svojim kolegama u elPeriódico, Zamora je posvećen istraživanju i razotkrivanju korupcije u javnoj upravi i privatnom sektoru. 29. jula 2022. godine, Zamora je uhapšen u svojoj kući i odveden u zatvor od strane Nacionalne civilne policije. Zamorino hapšenje uslijedilo je pet dana nakon što su u nedjeljnom izdanju elPeriódico objavljene teške optužbe za korupciju protiv nekoliko sadašnjih i prošlih vladinih zvaničnika. Međutim, represija i prijetnje novinaru traju godinama, još od 2003.

Vrijeme je da našu nacionalnu politiku izvučemo iz živog pijeska korupcije, nekažnjivosti i droge   pretvorimo je u čvrst temelj; da izgradimo pristojnu, pravednu, civilizovanu državu, u kojoj se ispunjavaju snovi, nade i zahtevi i gde se svi uklapamo, u kontekstu poštovanja i pluraliteta… Što se mene tiče, provešću svoj posljednji dan u zatvoru, ako bude potrebno, kao politički zatvorenik Giammatteija, Miguelita i Pakta korumpiranih, prije nego što ubijem svoju savjest.

Govor Rubena Zamore za Dan novinara u Nikaragvi, 2019.

Narges Mohammadi (Iran)

Narges Mohammadi je iranska spisateljica, novinarka, borkinja za ljudska prava i počasna članica danskog, belgijskog, norveškog i švedskog PEN Centra. Bivša je potpredsjednica i glasnogovornica Centra za odbranu ljudskih prava (DHRC), sudobitnica Oxfam Novib/PEN nagrade za 2013. godinu, dobitnica nagrade Per Anger za 2011. godinu, te nagrade Alexander Langer za 2009. godinu. Mohammadi je hapšena i proizvoljno zatvarana u nekoliko navrata proteklih godina. Pisala je za razne reformističke časopise, među kojima je i Payam-e Hajar, koji je kasnije zabranjen zbog svojih članaka koji promiču prava svih Iranaca, bez obzira na spol, vjeru ili političku pripadnost. U svojoj najnovijoj knjizi, White Torture (“Bijelo mučenje”), dokumentirala je zatvaranje trinaest žena, uključujući Nazanin Zaghari-Ratcliffe, i njihova zajednička iskustva: uznemiravanje i premlaćivanje od strane čuvara, povezivanje očiju i uskraćivanje medicinskog tretmana. Knjiga također govori o produženoj upotrebi samice protiv zatvorenika savjesti u Iranu.

Vjerujem u put koji sam odabrala, u postupke koje sam preduzela, kao i u svoja uvjerenja. Odlučna sam u namjeri da ljudska prava postanu stvarnost [u Iranu] i ne žalim. Ako su oni koji tvrde da šire pravdu čvrsti u svojoj presudi protiv mene, ja sam također čvrsta u svojoj vjeri i uvjerenjima. Neću odustati pod tiranskim kaznama koje moju slobodu ograničavaju na četiri zida zatvorske ćelije. Izdržat ću ovaj zatvor, ali ga nikada neću prihvatiti kao zakonit, ljudski ili moralan, i uvijek ću govoriti protiv te nepravde.

Narges Mohammadi, citirano prema otvorenom pismu, 14. oktobra 2016.

Server Mustafayev (Ukrajina)

Server Mustafajev je krimskotatarski građanin-novinar i borac za ljudska prava, osnivač i koordinator pokreta za ljudska prava Krimska solidarnost na, od strane Ruske Federacije, okupiranom Krimu. Južni okružni vojni sud u Rostovu na Donu osudio ga je 16. septembra 2020. na četrnaest godina zatvora strogog režima po izmišljenim optužbama. Još sedam muškaraca, svi članovi Krimske solidarnosti, također su osuđeni na duže zatvorske kazne u okviru ovog slučaja. Vojni apelacioni sud u Vlasikhi u Moskvi potvrdio je kaznu Mustafayevu u martu 2022. Ne očekuje se da će biti pušten na slobodu prije septembra 2034. godine. Prije nego što je prebačen u Rusku Federaciju, Mustafayev je napisao dirljivo pismo, u kojem je izrazio svoju odlučnost da govori protiv ruske okupacije Krima, ohrabrio kolege novinare da pišu o kršenju ljudskih prava na poluostrvu, a posebno se zahvalio PEN-u Ukrajine na podršci. Mustafayev je jedan od 15 ukrajinskih novinara i aktivista za ljudska prava koji se trenutno nalaze iza rešetaka u Ruskoj Federaciji i na okupiranom Krimu, na politički motiviranom tlu.

Naša solidarnost je ta koja ne dozvoljava da se bezbolno ignorišu konvencije, međunarodno pravo koje je potpisala Ruska Federacija i da se postigne svoj glavni cilj – začepiti usta svima. Čak i ako je neko bio zatvoren, prisiljen na odlazak ili ograničen, novi dolaze da ga zamijene. Siguran sam da nećemo stati. Ko hoće – traži načine, ko ne želi traži razloge. Svako od nas na vlastitom primjeru pokazuje da nikakvi zidovi i rešetke, ograničenja i zabrane nisu prepreka za nastavak borbe za riječ ili imanje prava na vlastito mišljenje. “Бирликте кувет!!” (Snaga je u jedinstvu!) slogan je krimske solidarnosti.

Server Mustafayev

Tsitsi Dangarembga (Zimbabve)

Tsitsi Dangarembga je nagrađivana spisateljica, režiserka, dramaturginja i aktivistkinja iz Zimbabvea, te osnivačica PEN Zimbabvea. Dangarembga je uhapšena sa svojom prijateljicom Julie Barnes 31. jula 2020. od strane pripadnika republičke policije Zimbabvea bez naloga niti objašnjenja, dok je mirno protestirala protiv korupcije u vladi u napuštenoj ulici u Harareu. Privedena je preko noći, a sutradan je na sudu optužena za podsticanje nasilja u javnosti. Dangarembgino hapšenje i krivično gonjenje dio su koordinisanog obračuna od strane vlasti Zimbabvea, usmjerenog na one koji govore protiv navodnih slučajeva korupcije na visokom nivou, za koje se sumnja da su krivi vladini i državni zvaničnici.

Ne smijemo se više šaliti da u Zimbabveu postoji sloboda izražavanja, ali da nema slobode za izražavanjem. Moramo shvatiti ovo uvjerenje kao znak upozorenja da nam se oduzima naša sloboda da na miran način izrazimo ono što želimo kao žitelji Zimbabvea u javnom diskursu. Zastrašeni smo šutnjom i nedjelovanjem dok se represija i korupcija povećavaju, a kvalitet naših života, naše nade u živote naše djece i povjerenje naše djece u njihovu budućnost opadaju. Sloboda, pravda i dostojanstven život su naše pravo kao stanovnika naše planete Zimbabve. Pozivamo vas sve da se u svakom trenutku mirno zalažete za slobodu, pravdu i dostojanstvo u našoj zemlji. Obećavamo vam da ćemo uvijek činiti isto.

Tsitsi Dangarembga i Julie Barnes, septembar 2022.

#ImprisonedWriter #JoséRubénZamora #NargesMohammadi #ServerMustafayev #TsitsiDangarembga

 1,750 total views,  2 views today

Komentariši