Saopštenje povodom napada na Zlatka Pakovića

Fotografija: B92.net

Povodom nedavnih napada na Zlatka Pakovića koji su uslijedili nakon premijere njegove predstave „Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo“ u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) 24.9.2020. godine, P.E.N. Centar u BiH izražava svesrdnu podršku ovom istaknutom reditelju i njegovom časnom umjetničkom i moralnom angažmanu. 

Autentičan glas Zlatka Pakovića je već samim kritikama, napadima, prijetnjama, čak i uvredama medija i kulturnog establišmenta koji o umjetnosti sude prema aršinima jedne rigidne nacionalističke ideologije – potvrdio svoj moralni dignitet i značaj. Ovaka žustra reakcija javnog mnijenja moguća je samo kada umjetnost uspije dati suštinski, bespoštedno vjerodostojan odraz stvarnosti u društvu u kojem je nastala.

P.E.N. Centar u BiH, kao dio zajednice PEN centara koji se diljem svijeta bore za slobodu govora i umjetničkog izražavanja, prepoznaje slučaj predstave “„Srebrenica. Kada mi mrtvi ustanemo“ iznimno važnim za budućnost suživota naroda u BiH i regiji, a njegovo ignoriranje ili napadanje bolno simptomatičnim.

Upravni odbor P.E.N. Centra u BiH

 5,246 total views,  2 views today

Komentariši