Održan sastanak strukovnih udruženja sa ministrom Kenanom Alikadićem

Danas je u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo održan sastanak predstavnika šest strukovnih udruženja (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženje likovnih umjetnika u BiH, PEN Centar BiH, Društva pisaca BiH, Asocijacija arhitekata u BiH, Udruženje Filmskih Radnika) sa ministrom Kenanom Alikadićem.

Razgovaralo se o nekoliko zahtjeva udruženja upućenih ranije resornom Ministarstvu. To su, između ostalih, problemi vezani za status strukovnih udruženja i udruženja od značaja, redovne dotacije i iznose koji su u prethodnim mandatima umanjeni, mogućnosti izdvajanja strukovnih udruženja u odnosu na ostala udruženja pri dodjeli sredstava Ministarstva, izrada pravilnika o prioritetima u dodjeli sredstava za kulturu.

Ministar Alikadić obećao je punu podršku strukovnim udruženjima u skladu sa mogućnostima Ministarstva. “Strukovna udruženja imaju veliki značaj za kulturne radnike u Kantonu Sarajevo i smatram da moraju biti tretirana na poseban način. Mora se uzeti u obzir njihova brojnost, struka i tradicija. Radi se o udruženjima koja su osnovana polovinom prošlog stoljeća i koja su organizatori i koordinatori izuzetno značajnih kulturnih manifestacija za Kanton Sarajevo, državu BiH i šire. Osim toga, radi se o članovima važnih europskih i svjetskih kulturnih asocijacija. Poseban tretman udruženja prilikom raspodjele sredstava mora dobiti saglasnost Skupštine KS, nakon čega Ministarstvo bit će im u potpunosti na raspolaganju”, poručio je Alikadić.

 3,837 total views,  5 views today

Komentariši