„Grad i pjesnik – 150 godina od rođenja Alekse Šantića“


Aleksa Šantić (1868-1924)  najznačajniji je pjesnik grada Mostara, neko ko je dao nemjerljiv doprinos njegovom kulturnom razvoju. Bio je jedan od osnivača književnog časopisa Zora, predsjednik Srpskog pjevačkog društva „Gusle“, prevodilac i umjetnik, a bio je aktivan i u pozorištu, kao dramski pisac i glumac. Uprkos njegovom neospornom doprinosu u umjetnosti i kulturi, današnji Mostar gubi svijest o njegovom značaju. 27. maja ove godine navršilo se 150 godina od rođenja ovoga pjesnika.

          PEN Centar u BiH tim povodom organizira interdisciplinarni skup u Mostaru, u trajanju od dva dana, a posvećen Aleksi Šantiću. Skup naziva „Grad i pjesnik – 150 godina od rođenja Alekse Šantića“ bit će održan u Ćorovića kući, 19. i 20. oktobra.

          Prvoga dana skupa, 19. oktobra, od 18h bit će održano poetsko veče. Na poetskoj večeri učestvovat će Senka Marić, Adisa Bašić, Anita Pajević i Adnan Žetica. Učesnici poetske večeri čitat će svoju poeziju koja na neki način „komunicira“ sa Šantićevim stvaralaštvom. Također, u okviru ovog dijela programa bit će upriličeno i čitanje Šantićeve poezije, u izboru učesnica i učesnika poetske večeri.

          Program drugoga dana skupa, 20. oktobra, održat će se od 12h, također u Ćorovića kući. Učesnici ovoga dijela programa bit će Andrea Lešić, Ajla Demiragić, Marko Vešović i Enver Kazaz. U okviru ovoga dijela programa učesnice i učesnici izlagat će  naučne radove (eseje, prikaze, kritike) Šantićevog djela, kao i osvrte na njegov sveukupni kulturni i društveni angažman.

          Srdačno Vas pozivamo da zajednički, u Mostaru 19. i 20. oktobra, obilježimo ovu važnu obljetnicu i prisjetimo se velikog pjesnika i kulturnog radnika, čije djelo je i danas živo, iako nedovoljno vrednovano.


Organizatori događaja: P.E.N. Centar u BiH u saradnji sa SPKD Prosvjeta, Mostar

Lokacija: Odjeljenje Književnosti Muzeja Hercegovine – spomen kuća Svetozara Ćorovića

 

Događaj se realizira uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 8,548 total views,  3 views today

Komentariši