Knjiga #ŽeneBiH

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Ideja za knjigu #ŽeneBiH nastala je nakon martovske kampanje na društvenim mrežama o značajnim ženama bh. istorije, a koje su zaboravljene ili zanemarene u modernoj istoriografiji. Tada je, uz hashtag #ŽeneBiH, kroz vizuale s kratkim biografijama, predstavljeno 30 žena koje su dale i daju neizmjeran doprinos emancipaciji žena i rodnoj ravnopravnosti u BiH.

Rađen volonterski sa tri strane svijeta, iz Sarajeva, Rejkjavika i Praga, projekat je brzo izazvao veliko interesovanje i pobrao brojne simpatije, pa priča o njemu nije završila zadnjim danom marta. Naprotiv, okupio je destine fantastičnih žena iz BiH, sa adresama širom planete, ujedinjenih oko jednog cilja – objaviti knjigu o bh. heroinama. U izradi knjige su angažirane isključivo žene, jer su na taj način autorice projekta željele doprinijeti vidljivosti žena i promovirati rad bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica.

 6,944 total views,  1 views today

Komentariši