“Novi Izraz” P.E.N. Centra u BiH promoviran i nagrađen na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila

U okviru 33. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila, 24. aprila 2022. godine u dvorani “Mirza Delibašić” promoviran je časopis “Novi Izraz”. Ovaj časopis za književnu i umjetničku kritiku udruženje P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini izdaje od 1998. godine. Tokom šest dana sajma, posjetitelji/ce su imali/e priliku preuzeti besplatan primjerak posljednjih izdanja “Novog Izraza” na štandu Međunarodnog centra za mir (IPC).

O posljednja dva dvobroja “Novog Izraza”, ali i perspektivama nove uređivačke politike ovog časopisa, govorile su glavna urednica Andrea Lešić-Thomas i sekretarka P.E.N. Centra u BiH, Lamija Milišić.

Lamija Milišić i Andrea Lešić-Thomas na promociji časopisa za književnu i umjetničku kritiku “Novi Izraz” 81-82 i 83-84. FOTO: Bjanka Alajbegović.

Glavna urednica časopisa, Andrea Lešić-Thomas, govorila je o održavanju kritičke ravnoteže između tradicije časopisa, potreba savremene akademske zajednice i šireg čitateljstva, te potrebi za internacionalizacijom kao dijalogom i uvođenjem međunarodnih standarda. Dodala je:

Značaj “Novog Izraza” je kontinuitet i reputacija. Ove godine obilježavamo 65 godina od osnivanja “Izraza”, čiji je duhovni nasljednik “Novi Izraz”. Časopis nije izlazio samo u ratu, a od 1998. godine, i pored toga što su brojni časopisi postali žrtve haotičnog sistema finansiranja, “Novi Izraz” izlazi u kontinuitetu.

Aktuelnu redakciju “Novog Izraza”, pored glavne urednice Lešić-Thomas, čine kourednice Ajla Demiragić i Tatjana Bijelić. Pred kraj promocije najavljen je i specijalni blok o ukrajinskoj književnosti i kulturi, kog redakcija priprema u saradnji sa prof. dr. Julijom Dragojlović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ova saradnja je doprinijela nekolicini objava u posebnom odjeljku P.E.N.-ove stranice – Tematskom bloku o Ukrajini – istakla je Lešić-Thomas.

Specijalno priznanje 33. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila P.E.N. Centru u BiH, za promociju ljudskih prava i slobode stvaralaštva. FOTO: Ivana Golijanin.

Posljednjeg dana sajma, 25. aprila 2022. godine, održana je svečana dodjela nagrada 33. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila. Ovom prilikom dodijeljena je nagrada P.E.N. Centru u BiH kao izdavaču časopisa “Novi Izraz”, za promociju ljudskih prava i slobode stvaralaštva. Upućujemo zahvale direkciji sajma na ovoj nagradi, kao i za pozivu na učešće i prilici da promoviramo rad udruženja P.E.N. Centar u BiH.

Dodjela specijalnog priznanja P.E.N. Centru u BiH na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila. FOTO: Ivana Golijanin.

 3,642 total views,  2 views today

Komentariši