Roman “U jarku” bh. kandidatkinje za EUPL 2022 Slađane Nine Perković dobitnik posebnog priznanja žirija

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) odaje priznanje mladim piscima i spisateljicama fikcije iz EU i šire. Uključujući 41 državu koja učestvuje u programu Kreativna Evropa Evropske unije, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat u ciklusu od 3 godine. Ističući kreativnost i ogromno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti u području fikcije, EUPL ima za cilj promovitati književnost unutar Evrope i potaknuti veći interes za nenacionalna književna djela.

2022. godina donosi posebno izdanje EUPL, što se odnosi na promjenu u organizaciji Nagrade. Prvi put je sedmočlani evropski žiri nagradio jednog dobitnika za EUPL 2022, uz pet posebnih priznanja.

Dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost za 2022. godinu je:

ივა ფეზუაშვილი (Iva Pezuashvili)ბუნკერი (A garbage chute), izdavač: ინტელექტი (Intelekti), Gruzija.

cover-winner
Dobitnik EUPL 2022: Iva Pezuashvili. FOTO: EUPL

Posebno nam je zadovoljstvo istaći da je roman U jarku, bosanskohercegovačke kandidatkinje za Nagradu Evropske unije za književnost 2022, Slađane Nine Perković, našao svoje mjesto među 5 posebnih priznanja žirija! Nezavisni žiri P.E.N. Centra u BiH imao je čast kandidovati autoricu za EUPL 2022, a članice žirija – prof.dr.sc. Anisa Avdagić, prof.dr.sc. Tatjana Bijelić i prof.dr.sc. Selma Raljević – su u obrazloženju kandidature, između ostalog, navele:

U nestabilnom odnosu fikcije i stvarnosti, roman U jarku Slađane Nine Perković balansira s dvije vrlo važne stvari. S jedne strane, precizno su oslikane bh. poslijeratna i postsocijalistička bijeda, provincijske zablude i patrijarhalni način razmišljanja, koji ograničava ili čak potpuno eliminira prostore individualne slobode. (…) [R]oman također „zagovara“ potrebu propitivanja izmišljenih identiteta, kao i fiktivnog (uglavnom balkanskog) mentaliteta identifikovanog iznutra, ili prepoznatog spolja kao nedvosmislena istina. Roman U jarku je stoga ironično i često groteskno refleksivno i kritičko propitivanje nekadašnjih kulturnih politika vezanih za lokalne-globalne i balkansko-evropske odnose. Pri tom, britki humor romana i njegov optimističan završetak zanimljiva su narativna strategija, izmještena iz pozicija moći (budući da, u mreži moći, književnost još uvijek nije privilegovana) u cilju razvoja još uvijek slabe, ali prijeko potrebne, politike nade.

Pet posebnih priznanja žirija EUPL 2022 su, prema abecednom redu, kako slijedi:

  • Gaea SchoetersTrofee (Trophy), izdavač: Uitgeverij Querido, Belgija
  • Slađana Nina PerkovićU Jarku (In the ditch), izdavač: Imprimatur, Bosna i Hercegovina
  • Tadhg Mac DhonnagáinMadame Lazare, izdavač: Barzaz, Irska
  • Jacobo BergarecheLos días perfectos (Perfect days), izdavač: Libros del Asteroide, Španija
  • Євгенія Кузнєцова (Eugenia Kuznetsova)Спитайте Мієчку (Ask Miyechka), izdavač: Видавництво Старого Лева (Old Lion Publishing House), Ukrajina.
Pet posebnih priznanja žirija EUPL 2022. FOTO: EUPL.

2022. godine u natječaju za EUPL učestvovalo je 14 država: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Grčka, Irska, Italija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Norveška, Rumunija, Slovačka, Španija i Ukrajina. 28. februara 2022. objavljeno je 14 nacionalnih kandidata/kinja, po jedan/na za svaku državu učesnicu. Autore/ice i njihove romane nominovali su nacionalni subjekti, poznavaoci književne scene u svojim zemljama, sa iskustvom promovisanja svoje nacionalne književnosti u inostranstvu.

Od 2019. Ukrajina učestvuje u EUPL-u. Prije i tokom ruske invazije na Ukrajinu, konzorcij EUPL je radio s Ukrajinskim institutom za knjigu kako bi uključio ukrajinskog kandidata u izdanje Nagrade za 2022. godinu. Obje organizacije – EIBF i FEP – solidarne su sa Ukrajinom, a posebno sa ukrajinskim piscima, prevodiocima, izdavačima, knjižarima i bibliotekarima. Zajedno sa književnom zajednicom širom svijeta, konzorcij EUPL osuđuje ruske napade i poziva na obnovu mira u Ukrajini.

Maria Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, i Sabine Verheyen, zastupnica u Evropskom parlamentu, predsednica Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta, čestitale su nominovanim autorima u snimljenoj poruci prikazanoj prilikom proglašenja pobjednika.

Komesarka Gabrijel je istakla: „Kakav god bio rezultat, željela bih da čestitam 14 autora na njihovom radu, a također bih željela da odam priznanje prevodiocima, koji su od suštinskog značaja za jezičku raznolikost u Evropi, jer djelo oživi tek kada stigne do svoje publike. Vaša uloga je stoga ključna i zato smo željeli ojačati našu podršku prevođenju u novom programu Kreativne Evrope. Pozdravljam i knjižare, promotore književne raznolikosti i saradnju književnih stručnjaka i javnosti.”

EUPL organizira Konzorcij udruženja: Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz podršku Evropske komisije.


Izvor: EUPL

Prevod: Lamija Milišić, sekretarka

 4,411 total views,  4 views today

Komentariši