Ne znam jesi li kad koracao sjedeći. Ja sam tako prošla elizejskim poljanama. Tom dugom nepreglednm ulicom,bosa, trčeći po kiši.Dok mi je nosnice parao divlji miris francuskih parfema.

ZLATNI KORAK

Nemoj ništa

Podrazumijevati

Jer sve može prestati

Trebala mi je jača doza Madopara. Gledala sam tu teglicu na stolu zahvaljujući kojoj sam mogla hodati ako se to može nazvati hodanjem.

Još do jučer bila sam divlji posjetitelj pitomih destinacija.

DANAS sa sedmogodišnjom dijagnozom parkinsonove bolesti morala sam pripitomiti taj zov.

Korak, moj zlatni korak bio je sve kraći i umorniji.

No,  putuješ ne nogama već srcem.

Odlučila sam posjetiti Pariz ne napuštajući svoju malu garsonjeru.

Napravila sam svoj putnički dnevnik kao i uvijek do sada. Razradivši svaku pojedinost do u tančine.

Sjela sam za stol i isprintala 12 destinacija koje sam u Parizu planirala posjetiti.

Ne znam jesi li kad koracao sjedeći. Ja sam tako prošla elizejskim poljanama. Tom dugom nepreglednm ulicom,bosa, trčeći po kiši.Dok mi je nosnice parao divlji miris francuskih paefema.

Soba je bila obljepljena fotkama francuskih muzeja ušla sam u sve do jedan ne plaćajući ulaznice.

1. Muzej Louvre

Poznati muzej Louvre prikazuje umjetnine i skulpture renomiranih svjetskih umjetnika. Louvre je bez sumnje broj 1 na  popisu najpopularnijih muzeja u Francuskoj i jedno od mjesta koje morate posjetiti u Parizu. Smještena u srcu grada, na obalama rijeke Seine, moćna zgrada muzeja Louvre izvorno je bila francusko vojno uporište. Prostire se na 21.000 hektara, a podijeljen je na različite galerije poput egipatske, orijentalne, islamske, rimske, grčke i britanske. Svaka galerija bogata je prekrasnim zbirkama slika, skulptura i predmeta iz antičkog i srednjovjekovnog doba. Ako ste ljubitelj umjetnosti, pariški Louvre mora biti na vrhu vaše liste.

2. Musee d’Orsay

Još jedan od poznatih muzeja u Francuskoj, Musee de Orsay je prekrasno mjesto i po mnogima najbolji muzej u Parizu. Sadrži bogatu zbirku impresionističkih i orijentalističkih slika. Ovaj muzej je obnovljeni nacionalni spomenik i privlači mnoge ljubitelje umjetnosti i povijesti tijekom cijele godine.

3. Musee Rodin

Muzej Rodin, posvećen francuskom kiparu Augusteu Rodinu, još je jedan zanimljiv muzej u Francuskoj. Smješten u staroj palači, ovaj muzej ističe se svojim umjetničkim uređenjem i prostranim galerijama. Zbirka sadrži čak 8000 skica i slika, 6600 skulptura i 7000 umjetničkih predmeta. Osim toga, stranica se može pohvaliti i impresivnom arhivom od više od 80.000 starih fotografija. Okružen bujnim vrtom i malim jezerom; Musee Rodin jedno je od najboljih mjesta za vidjeti u Parizu.

4. Versailles

Versailles je obavezna stanica za sve one koji prvi put dolaze u Pariz. Prekrasna palača, glazbene fontane i umjetničko uređenje fasciniraju svakog putnika koji ga posjeti. Umjetnički portreti, artefakti, oklopi i skulpture francuskih vladara izloženi su u muzeju palače Versailles i vjerojatno odražavaju pravu bit i duh srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja francuske povijesti. Provozajte se kočijom da istražite bujni zeleni prostrani vrt koji okružuje palaču i otkrijte palaču u kojoj je živjela Marija Antoaneta.

5. Carrieres de Lumieres

Ako ste u Francuskoj i niste odvojili vrijeme za posjet Carrieres des Lumieres, bit će to velika pogreška. Ovo je ekskluzivni muzej u Francuskoj, gdje se slike i skulpture projiciraju i prikazuju uz multimedijske efekte, uz glazbu. Postoje galerije s djelima Picassa, Michelangela i Raphaela, koji su prikazani svjetlom i zvukom, što im daje nevjerojatan 3D efekt. Zvuči nadrealno, zar ne?

6. Avenue d’Orgnac

Špilja Aven d’Orgnac jedan je od najuzbudljivijih muzeja u Francuskoj, a prikaz različitih geografskih i topografskih obilježja je zadivljujući. Ogromne špilje, vapnenačka topografija i kristalne formacije prostiru se u tri prostrane špilje, a vodiči koji govore engleski vode svakoga u šetnju podzemnim komorama ovog nevjerojatnog muzeja prirode.

7. Centar Georges Pompidou

Centar Georges Pompidou uvijek je oduševljavao posjetitelje svojom bizarnom arhitekturom od svog osnivanja 1977. godine. Njegovi lego zidovi oduvijek su privlačili mnoge ljubitelje umjetnosti, pa čak i djecu. U rasponu od nadrealizma do pop arta, Pompidou ima dva kata s više od 65 000 predmeta moderne umjetnosti. Ono što ga još čini jednim od najboljih muzeja u Francuskoj je golema Matisseova zbirka od 245 djela. A kada ste gotovi s onim što muzej nudi na svojim zidovima, morate izaći i uživati ​​u panoramskom pogledu na grad sa šestog kata zgrade!

Putovala sam tako 12 dana. Zdebljala se od francuskih ddelicija.

A zatim.

Zatim sam se presvukla. Uzela svoj štap.

Trebalo je otići do ljekarne po novu dozu Madopara . Ove se godine navršavalo točno 100 godina otkada je gospodin Parkinson izmislio Levodopu.

Putem do ljekarne još uvijek sam u nosnicama osjećala miris francuskog brioša.

Nemoj ništa podrazumijevati.

Pa ni korak.

Jer svaki je ZLATAN!

SANIJELA MATKOVIĆ

 230 total views,  6 views today

Komentariši