Nagrada Jahrespreis 2021 za knjigu godine dodijeljena dr. Melidi Travančić

Melida Travančić. FOTO: Mreža za izgradnju mira

Ovogodišnja nagrada Jahrespreis 2021 za knjigu godine,koju dodjeljuje izdavačka kuća Lijepa riječ iz Tuzle dodijeljena je na Sarajevskom sajmu knjiga Melidi Travančić za djelo Ulaz u prazninu.

Knjiga Ulaz u prazninu je sažeta u 99 dijaloga koje vode dva lika, profesor književnosti i pjesnikinja. U ovom djelu koje čas podsjeća na poeziju, čas na prozu u formi kratkih priča, a u nekim trenucima i na dramu, isprepletani su dijalozi o životu, književnosti i ljubavi, i ni u jednom slučaju na patetičan, nego vrlo često na satiričan način.

Ovo je knjiga koja se čita u jednom dahu i koja čitatelju ostavlja prostor da sam izmašta 100. dijalog i odredi sudbinu likova. Nakon čitanja ove knjige upitat ćete se: “Jesmo li zaboravili razgovarati, osjećati, voljeti?”

Melida Travančić rođena je 1985. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za bosanski jezik i književnost. Magistrirala je 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za književnosti naroda BiH. Doktorsku disertaciju pod nazivom Refleksija Sarajevskog atentata u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj književnosti odbranila je 27. 3. 2017. na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, te stekla zvanje doktora humanističkih nauka iz područja književnosti.

Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku. Dobitnica je treće nagrade „Mak Dizdar“ za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji  Slovo Gorčina u Stocu. Njena prva knjiga pjesama Ritual objavljena je 2008. godine i dobila je nagradu „Anka Topić“ kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. Drugo izdanje ove knjige objavljeno je 2009. godine. Svilene plahte, njena druga pjesnička knjiga, objavljena je2009. godine, a iste godine bila je u najužem izboru nagrade „Risto Ratković“ za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Sjenka u sjenci, njena treća knjiga poezije objavljena je 2019. i nagrađena je od strane Federalne fondacije za izdavaštvo.

Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bosanskohercegovačkog pjesništva Do potonje ure, koja je objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Španiji. Poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, perzijski i mađarski jezik. Pored poezije piše i kratke priče. Njene priče su 2017. i 2018. ušle u zbornik najboljih kratkih priča koje objavljuje izdavačka kuća Alma iz Beograda. Njena prva knjiga kratkih priča Smrt u ogledalu objavljena je 2019.

Priredila je dvije knjige iz kulturne povijesti grada u kojem živi, a one su naslovljene Tešanj, grade: Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenoj književnosti (2009) i Haiku grad: Tešanj u pjesmi (2010). Objavila je studiju Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata (2019).

Sudjelovala na više međunarodnih naučnih skupova i konferencija na kojima je izlagala radove o književnosti. Objavila je trideset naučnih i stručnih, kao i radova iz oblasti književne kritike.

Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast i članica P.E.N. Centra u BiH.


Izvor: Mreža za izgradnju mira

 3,176 total views,  3 views today

Komentariši