Časopis “Novi Izraz” nagrađen na 32. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila

Andrea Lešić, glavna urednica časopisa “Novi Izraz” na dodjeli nagrada u okviru 32. Internacionalnog sarajevskog sajma knjige i učila

Posljednjeg dana 32. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i učila održana je svečana ceremonija dodjele specijalnih priznanja i nagrada. Ovom prilikom, u centralnom sajamskom prostoru “Bosanska kuća”, nagrada u kategoriji za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka dodijeljena je P.E.N. Centru u Bosni i Hercegovini, izdavaču časopisa za književnu i umjetničku kritiku “Novi Izraz”.

Uredništvo časopisa “Novi Izraz” čine prof.dr. Andrea Lešić (Univerzitet u Sarajevu – glavna urednica), prof.dr. Ajla Demiragić (Univerzitet u Sarajevu) i prof.dr. Tatjana Bijelić (Univerzitet u Banjoj Luci), a povodom dodjele nagrade poručile su:

Ova nagrada pripada i svim prethodnim redakcijama, koje su uspjele održati kontinuitet izdavanja časopisa, svim Sekretarima P.E.N. Centra u BiH, koji/e su se borili za sredstva, kao i svim Predsjednicima i Upravnim odborima, koji/e su ‘Novi Izraz’ podržavali kao trajni izdavački projekat P.E.N. Centra u BiH. Sadašnja redakcija se posebno zahvaljuje Predsjedniku, Sekretaru i Upravnom odboru P.E.N.-a, na tome što nemamo sumnje da će se ta podrška nastaviti.

Kao duhovni nasljednik časopisa “Izraz”, “Novi Izraz” izlazi u kontinuitetu od 1998. godine, te prezentuje književnu produkciju u Bosni i Hercegovini i regionu kroz akademsku književnu kritiku, kritički iščitava i hronološki prati događanja u književnosti i umjetnosti, kao doprinos promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i kulturnih identiteta, te afirmaciji autorskog stvaralaštva. Izuzetno je važna njegova uloga u prenošenju svjetskih tokova u nauci o književnosti i kulturologiji ovdašnjim proučavaocima književnosti, umjetnosti i kulture. Časopis je od svojih begićevskih početaka imao presudnu ulogu kao književno-teoretski „prozor u svijet“ u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, i tu ulogu nastoji očuvati.

“Novi Izraz” izlazi dva puta godišnje, te je dostupan kao časopis otvorenog pristupa u CEEOL i EBSCO online bazama podataka.

 5,028 total views,  2 views today

Komentariši