Nastavak hapšenja i kažnjavanja književnika

Komitet pisaca zatvorenika Svjetskog udruženje književnika P. E. N. je 1981. godine proglasio 15. novembar Danom pisaca zatvorenika. Više od četrdeset godina brojne organizacije pisaca širom svijeta toga dana iskazuju solidarnost sa piscima zatvorenicima i njihovim porodicama.

Od početka pokreta za slobodu iranskog naroda u septembru ove godine, državne snage sigurnosti uhapsile su na hiljade ljudi. Među zatvorenicima se mogu vidjeti imena desetaka pisaca, od kojih se neki još uvijek nalaze u zatvorima Islamske Republike:

Amirhosein Barimani, pisac i novinar koji je 29. septembra uhapšen u Teheranu i prebačen u zatvor Fašafuje, je osuđen na pet godina zatvora bez prisustva advokata.

Atefe Čaharmahalijan, pjesnikinja i članica Društva pisaca Irana, koja je uhapšena 3. oktobra i prebačena u zatvorsku jedinicu 209 zatvora Evin, nedavno je prebačena na opšti pritvorski odjel.

Mohsen Zahtabi, pisac, koji je uhapšen u Širazu 21. septembra i prebačen u zatvor Adel Abad, još uvijek nije pušten na slobodu.

Mahmud Taravatruj, pjesnik i pravobranilac, lišen je slobode 1. novembra u trenutku kada je pratio stanje zatvorenika u zgradi suda u Širazu.

Možgan Kavosi, prevoditeljica i bivša politička zatvorenica koja je uhapšena u Noušahru 23. septembra, prebačena je u zatvor Tonekabon 27. oktobra nakon 35 dana provedenih u samici u pritvorskom centru u Noušahru.

Nasibe Nami, pjesnikinja koja je uhapšena 20. oktobra u mjestu Gačsaran i prebačena na nepoznato mjesto, tokom zatočeništva je mučena, a potom u teškom fizičkom stanju prebačena u zatvor Jasudž.

Seid Helejči, pjesnik, pisac i prevodilac koji je uhapšen u Ahvazu 19. oktobra, nalazi se u zatvoru Sepidar.

Mandana Sadeqi, pjesnikinja i novinarka, uhapšena je 19. oktobra u Abadanu.

Reza Mohammadi, pjesnik i pisac, uhapšen je 19. oktobra u Abadanu.

Alireza Izadi, pisac i pozorišni reditelj, uhapšen je u Teheranu 19. oktobra.

Behnaz Amani, pisac i prevodilac koji je uhapšen 20. oktobra u Teheranu, prebačen je u zatvor Qarčak.

Banafše Kamali, pjesnikinja, uhapšena je u Jazdu 24. septembra.

Jusef Garamipur, pjesnik, uhapšen je 28. oktobra.

Argavan Vosuq Ansari, pjesnikinja, uhapšena je 30. oktobra.

Amir Hossein Ataš, pjesnik i student Univerziteta Hajjam u Mešhedu, uhapšen je 22. oktobra.

Araš Ramazani, pisac, uhapšen je 23. oktobra u Mešhedu.

Prije ubistva Mahse (Žine) Amini, na zatvorske kazne su osuđeni i drugi pisci, a neki od njih su još uvijek u zatvoru:

Mahvaš Sabet, pjesnikinja i učiteljica, uhapšena je u julu ove godine i prebačena u zatvorsku jedinicu 209 zatvora Evin. Prethodno je bila u zatvoru od 2006. do 2016. godine.

Reza Handan (Mahabadi), pisac, istraživač i član Društva pisaca Irana, od septembra 2019. godine služi petogodišnju zatvorsku kaznu u zatvoru Evin.

Araš Gandži, prevodilac i član Društva pisaca Irana, prebačen je u zatvor Evin u oktobru 2021. godine. Osuđen je na 11 godina zatvora, bez prava pomilovanja prije izdržavanja kazne od 6 godina.

Kejvan Mohtada, pisac, prevodilac i član Društva pisaca Irana, uhapšen je 18. maja i prebačen u zatvorsku jedinicu 209 zatvora Evin.

Sa’id Madani, pisac i istraživač, uhapšen je u maju 2022. godine i prebačen u zatvor Evin.

Hosrou Sadeqi Borudženi, pisac i novinar, od avgusta 2019. godine služi petogodišnju zatvorsku kaznu u zatvoru Evin.

Od ubistva Mahse (Žine) Amini do danas, brojni pisci su nakon pritvaranja i ispitivanja pušteni uz kauciju. Među tim piscima su Sejed Navid Sejed Ali Akbar, pisac i prevodilac; Karamollah Soleimani, pisac, dramaturg i pozorišni reditelj; Mansure Musavi, autorica i istraživačica u oblasti ženskih studija; Šilan Kordestani, prevoditeljica; Bajan Azizi, pjesnikinja i istraživačica u oblasti ljudskih prava; Mona Borzuji, pjesnikinja i tekstopisac; Behruz Jasemi, pjesnik i književni kritičar.

Pored nedavnih hapšenja, u Iranu su u posljednja tri mjeseca mnogi pisci privođeni, ispitivani i izloženi prijetnjama.


Izvor: P. E. N. Centar Iran (autori u egzilu) www.iranianpen.com
Link originalnog teksta na perzijskom jeziku:
https://iranianpen.com/%D8%A8%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C/7056

 1,349 total views,  4 views today

Komentariši