Tsitsi Dangarembga [Dan pisaca u zatvoru 2022]

Ime i prezime: Tsitsi Dangarembga
Zanimanje: Spisateljica, režiserka, dramaturginja, aktivistkinja.
Status: Progonjena, osuđena.
#TsitsiDangarembga #ImprisonedWriter 

KONTEKST


Tsitsi Dangarembga je nagrađivana spisateljica, režiserka, dramaturginja i aktivistkinja iz Zimbabvea, te osnivačica PEN Zimbabvea.

Dangarembga je uhapšena sa svojom prijateljicom Julie Barnes 31. jula 2020. od strane pripadnika republičke policije Zimbabvea bez naloga niti objašnjenja, dok je mirno protestirala protiv korupcije u vladi u napuštenoj ulici u Harareu. Privedena je preko noći, a sutradan je na sudu optužena za podsticanje nasilja u javnosti.

Dangarembga je puštena uz kauciju od 5.000 ZW 1. avgusta 2020. i naloženo joj je da dođe na sud 18. septembra 2020. Naloženo joj je da preda svoj pasoš vlastima i da se javlja u policijsku stanicu svake sedmice do svog sljedećeg pojavljivanja pred sudom. Podnijela je peticiju za vraćanje pasoša i osporila pokušaje države da je procesuira pred zloglasnim Antikorupcijskim sudom, iako optužba po kojoj je uhapšena nije imala nikakve veze sa korupcijom. Dangarembga je uspješno dobila pasoš, međutim, suđenje se nastavilo.

29. septembra 2022. Dangarembga i njena saoptužena osuđene su od strane suda za prekršaje u Zimbabveu u glavnom gradu Harareu na 6 mjeseci zatvora, potpuno uslovno na 5 godina, pod uslovom da ne počine slično krivično djelo. Osim toga, kažnjene su novčanom kaznom od oko 38.640 ZWL ili 3 mjeseca zatvora. Platile su kaznu i 13. oktobra uložile žalbu na osudu i kaznu Visokom sudu Zimbabvea.

Presuda za Dangarembga i Barnes donešena je nakon dugotrajnog perioda pravnog i sudskog progona, koji je počeo u julu 2020. godine. PEN International osuđuje presudu, smatrajući je još jednim tužnim prikazom odlučnosti vlasti Zimbabvea da kazne sve one koji kritikuju vladu. Zloupotreba administracije pravosudnih sistema u pokušajima suzbijanja slobode govora krši Ustav Zimbabvea i međunarodne obaveze u vezi sa ljudskim pravima.

Dangarembgino hapšenje i krivično gonjenje dio su koordinisanog obračuna od strane vlasti Zimbabvea, usmjerenog na one koji govore protiv navodnih slučajeva korupcije na visokom nivou, za koje se sumnja da su krivi vladini i državni zvaničnici. PEN International pozivao je na hitno povlačenje svih optužbi protiv Tsitsi Dangarembge od augusta 2020. godine. Ona je posebno bila istaknuta na listi slučajeva PEN International za 2021. godinu.

Dangarembga je osvojila PEN-ovu nagradu za slobodu izražavanja  za 2021. godinu i PEN-ovu nagradu Pinter za 2021. godinu. Njen roman This Mournable Body (“Ovo žalosno tijelo”) ušao je u uži izbor za Bookerovu nagradu 2020. godine. Ona je i autorka knjige Nervous Conditions (“Nervna stanja”), koju je napisala sa dvadeset pet godina i za koju je dobila nagradu Commonwealth Writers’ Prize. Nervous Conditions je Doris Lessing hvalila kao jedan od najvažnijih romana dvadesetog vijeka. Osnivačica je produkcijske kuće Nyerai Films i Međunarodnog filmskog festivala za žene, kao i Instituta kreativnih umjetnosti za napredak u Africi gdje radi kao režiserka.

Izjavu Tsitsi Dangarembga i Julie Barnes, nakon njihove osude u septembru 2022. godine, možete pronaći ovdje.

Možeš li da kuhaš knjige i hraniš njima svog muža? Ostani kod kuće sa svojom majkom. Nauči kuhati i čistiti. Uzgajaj povrće.

Tsitsi Dangarembga, Nervous Conditions, 1988.

NAČINI PODRŠKE


PEN International smatra zatvaranje Tsitsi Dangarembge kršenjem njenog prava na slobodu izražavanja i poziva na povlačenje svih optužbi protiv nje, kao i na prekid kampanje uznemiravanja protiv nje. Također pozivamo vlasti Zimbabvea da ispoštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze u vezi s ljudskim pravima i da se odustanu od svih procesa progona protiv kritičkih glasova kakav je onaj Tsitsi Dangarembge.

Evo šta možete učiniti:

  • LOBIRANJE

Pišite vlastima Zimbabvea pozivajući ih da odbace sve optužbe protiv Dangarembge i prekinu kampanju uznemiravanja protiv nje. Žalbe se mogu slati:

Predsjednik Republike Zimbabve

Emmerson Dambudzo Mnangagwa

Email: info@opc.gov.zw, Tel: +263 24 270 7091/7, Twitter: @edmnangagwa

Ministar pravoduđa, pravnih i ustavnih poslova

Ziyambi Ziyambi

Email: justice@justice.gov.zw, Tel: +263 24 774 620/7, Twitter: @ZiyambiZ

Portparol i pomoćnik komesara republičke policije Zimbabvea

Paul Themba Nyati

Tel: +263 716 800 107, Twitter: @PoliceZimbabwe

Obratite se diplomatskoj službi svoje države za ažurirane informacije i kontakt podatke za diplomatske misije ili administrativne jedinice odgovorne za Zimbabve. Molimo Vas da obavijestite PEN International o svim radnjama koje poduzmete i o odgovorima koje dobijete.

  • DRUŠTVENI MEDIJI

Podižite svijest o Dangarembginom slučaju na društvenim mrežama, koristeći oznake #TsitsiDangarembga #ImprisonedWriter

  • SOLIDARNOST
  • Molimo pošaljite pisma solidarnosti i podrške Tsitsi Dangarembga na adresu: Sabrina.Tucci@pen-international.org
  • Razmislite o predlaganju Tsitsi Dangarembge za počasnu članicu vašeg PEN Centra.
  • INFORMIRANJE JAVNOSTI

Takođe vas podstičemo da istaknete Dangarembgin slučaj na sledeći način:

  • Objavljivanje članaka i mišljenja u vašoj državnoj ili lokalnoj štampi.
  • Organiziranje javnih događaja, konferencija za štampu i demonstracija.

Obavještavajte nas o svojim aktivnostima. Poruke se mogu slati Nduko o’Matigereu, regionalnom koordinatoru za Afriku za PEN International: nduko.omatigere@pen-international.org

 1,699 total views,  6 views today

Komentariši