Server Mustafayev [Dan pisaca u zatvoru 2022]

Ime i prezime: Server Mustafayev
Zanimanje: Građanin-novinar, borac za ljudska prava.
Status: U zatvoru.
#ServerMustafayev #ImprisonedWriter 

KONTEKST


Server Mustafajev je krimskotatarski građanin-novinar i borac za ljudska prava, osnivač i koordinator pokreta za ljudska prava Krimska solidarnost na, od strane Ruske Federacije, okupiranom Krimu.

21. maja 2018. godine, službenici Federalne službe bezbjednosti (FSB) upali su u kuću S. Mustafayeva u Bakhchisarayu, na jugu Krima, prije nego što su ga odveli u sjedište FSB-a u Simferopolju, glavnom gradu poluostrva. Sutradan je stavljen u istražni zatvor i optužen za „članstvo u terorističkoj organizaciji“ prema članu 205.5, dio 2 Ruskog krivičnog zakona, zbog navodnih veza s Hizb ut-Tahrir, organizacijom koja je zabranjena u Ruskoj Federaciji, ali legalna u Ukrajini.

22. februara 2019. godine, Mustafajev je dodatno optužen za „zavjeru radi preuzimanja vlasti nasilnim sredstvima“ prema članu 278 Ruskog krivičnog zakona. Sa Krima je prebačen u Rusku Federaciju 12. septembra 2019; njegovo suđenje je počelo u jugozapadnom gradu Rostovu na Donu ubrzo nakon toga. Mustafayevu je pozlilo nekoliko puta tokom suđenja, ali mu je uskraćena adekvatna medicinska njega i primoran je da se pojavi pred sudom. Južni okružni vojni sud u Rostovu na Donu osudio ga je 16. septembra 2020. na četrnaest godina zatvora strogog režima po izmišljenim optužbama. Još sedam muškaraca, svi članovi Krimske solidarnosti, također su osuđeni na duže zatvorske kazne u okviru ovog slučaja. Vojni apelacioni sud u Vlasikhi u Moskvi potvrdio je kaznu Mustafayevu u martu 2022. Ne očekuje se da će biti pušten na slobodu prije septembra 2034. godine.

Rođen 5. maja 1986. godine, Server Mustafayev je oženjen i ima četvero djece. Zatočen je u Tambovu, u Sibiru, daleko od svoje kuće i porodice na Krimu. PEN International osuđuje ozbiljne nedostatke u sudskim postupcima protiv njega, uključujući dugotrajni istražni zatvor i činjenicu da se nalazi u Ruskoj Federaciji. Prema međunarodnom pravu, Krim predstavlja okupiranu teritoriju i kao okupatorska sila, Ruska Federacija je obavezna da ne prebacuje civilne zarobljenike iz nje. Suđenje civilima pred vojnim sudovima također krši međunarodne norme ljudskih prava. U junu 2018, Evropski parlament je pozvao ruske vlasti da odmah oslobode Mustafayeva, što je ponovila Radna grupa UN-a za arbitrarno pritvaranje u novembru 2021.

Prije nego što je prebačen u Rusku Federaciju, Mustafayev je napisao dirljivo pismo, u kojem je izrazio svoju odlučnost da govori protiv ruske okupacije Krima, ohrabrio kolege novinare da pišu o kršenju ljudskih prava na poluostrvu, a posebno se zahvalio PEN-u Ukrajine na podršci .

Mustafayev je jedan od 15 ukrajinskih novinara i aktivista za ljudska prava koji se trenutno nalaze iza rešetaka u Ruskoj Federaciji i na okupiranom Krimu, na politički motiviranom tlu. PEN International je u više navrata osudio sveobuhvatna ograničenja slobode izražavanja na okupiranom Krimu. Nakon vojne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. februara 2022, ionako ograničeni građanski prostor na poluostrvu se još više smanjio, sa desetinama stanovnika Krima koji su procesuirani samo zbog pozivanja na mir, što je flagrantno kršenje međunarodnog prava, koje primorava Rusku Federaciju da poštuje kaznene zakone okupirane teritorije. U lokalnim školama se nameću „ruski standardi“, a nastava ukrajinskog i krimskotatarskog jezika, historije i književnosti se postepeno ukida. Krimski Tatari su takođe bili nesrazmjerno pogođeni pozivima za regrutaciju i regrutovani da služe u ruskim oružanim snagama.

U septembru 2022. Skupština delegata PEN International usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje punopravni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine i pozvalaa Rusku Federaciju da odmah okonča rat.

Lako je slomiti prst, nemoguće razbiti pesnicu. Udruženi, mi smo nepobjedivi.

Server Mustafayev

NAČINI PODRŠKE


PEN International smatra da je Server Mustafayev meta zbog svog rada u odbrani ljudskih prava i zbog mirnog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja, te poziva na njegovo trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu.

Evo šta možete učiniti:

  • LOBIRANJE

Obratite se Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatskim kontaktima u Vašoj državi, pozivajući ih da:

  • Pokrenu slučaj Servera Mustafajeva na međunarodnim forumima, zahtijevajući njegovo trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu i da mu se do puštanja na slobodu obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita;
  • Javno pozivajte na oslobađanje svih krimskih novinara i aktivista za ljudska prava koji su zadržani u Ruskoj Federaciji i okupiranom Krimu isključivo radi mirnog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja, uključujući Servera Mustafayeva, Osmana Arifmemetova, Marlena (Suleymana) Asanova, Asana Akhtemova, Remzija Bekirova, Tymura Ibrahimova, Seyrana Saliyeva, Ruslana Suleymanova, Rustema Sheikhaliyev, Ameta Suleymanova, Vilena Temeryanova, Oleksiyja Bessarabova, Vladyslava Yesypenka, Narimana Dzhelyala i Irynu Danilovych;
  • Nastavite pozivati Rusku Federaciju da odmah i bezuslovno okonča rat u Ukrajini.
  • DRUŠTVENI MEDIJI

Podižite svijest o slučaju Servera Mustafayeva na društvenim mrežama, koristeći oznake #FreeMustafayev #ImprisonedWriter

  • SOLIDARNOST

Poruke solidarnosti se mogu slati na:

Server Mustafajev, Kaznena kolonija 1, ulica Michurinskaya, 57, Tambov, Tambovska oblast, Ruska Federacija, 392020

Сервер Мустафаев, ул. Мичуринская, 57, Тамбов, Тамбовская обл., Росія, 392020

Poruke se također mogu slati putem: https://fsin-pismo.ru/client/app/letter/create

Imajte na umu da sve poruke moraju biti napisane na ruskom jeziku da bi ih zatvorske vlasti prihvatile. Ako ne govorite ruski, koristite primjer poruke u nastavku ili pišite kolegici Auréliji Dondo, programskoj koordinatorici za regiju Evrope, Aurelia.dondo@pen-international.org, koja će organizirati prijevod:

Dragi Servere, želimo Vam dobro zdravlje i snagu i nadamo se da ćete uskoro biti oslobođeni. Svi mislimo na Vas i stojimo uz Vas u solidarnosti i poštovanju.

Дорогой Сервер, желаю Вам крепкого здоровья и сил, и надеюсь, что Вы скоро будете освобождены. Мы все думаем о Вас и поддерживаем в знак солидарности и уважения.

  • INFORMIRANJE JAVNOSTI

Također vas ohrabrujemo da istaknete slučaj Servera Mustafayeva i drugih zatvorenika krimskih novinara, stanje slobode izražavanja na okupiranom Krimu i rat Ruske Federacije protiv Ukrajine na sljedeće načine:

  • Objavljivanje članaka i kolumni u vašoj državnoj ili lokalnoj štampi
  • Organiziranje javnih događaja, konferencija za štampu i demonstracija
  • Promoviranje publikacija i aktivnosti PEN-a u Ukrajini, uključujući  Dialogues On War, Words and Bullets, Here-And-Now: Stories of Journalists at War i Solidarity Words. Za više informacija pogledajte web stranicu PEN Centra Ukrajine.

Obavještavajte nas o svojim aktivnostima. Poruke se mogu slati Auréliji Dondo, programskoj koordinatorici za regiju Evrope: Aurelia.dondo@pen-international.org

 1,398 total views,  4 views today

Komentariši