Objavljena nova knjiga Emsure Hamzić: “Klinasto pismo”

Nedavno je objavljena nova zbirka pjesama članice P.E.N. Centra u BiH Emsure Hamzić. Zbirka “Klinasto pismo” objavljena je u izdanju IK Dobra knjiga iz Sarajeva, te IK Gramatik iz Beograda.

Emsura Hamzić je rođena 1958. godine u mjestu Sveti Nikole. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1981. godine, gdje je završila i gimnaziju i osnovnu školu, i gdje je  živjela do 1992.godine.

Do sada je objavila  petnaest knjiga, kod najuglednijih izdavača u regionu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Piše i za djecu. Uvrštena je u veliki broj antologija poezije i pripovijetke, kao i poezije za djecu. Njena djela su prevođena na više jezika, između ostalog i na japanski. Emsura Hamzić je nagrađivana za svoja djela, a svaka knjiga se našla u najužim izborima za najuglednije nagrade.

Član je P.E.N Centra BiH, Društva književnika Vojvodine i Društva pisaca BiH, Udruženja književnika Srbije, te Srpskog književnog društva. Živi  u Novom Sadu i Sarajevu.

… I u ovome pjesničkom  rukopisu, naslovljenom kao Klinasto pismo, Emsura Hamzić nastavlja tragati za istim onim odbjeglim suštastvima za kojima je tragala još u prvoj svojoj pjesničkoj knjizi Ugljevlje u kasnim sedamdesetim godinama proteklog stoljeća, s važnom razlikom, dakako, što je u Klinastom pismu njezin pjesnički subjekt iskustveno samosvojniji i egzistencijalno uspokojeniji naspram svijeta u kojem biva zatečen.

Već u prvim stihovima naglašava  koliko je i svijet i postojanje u njemu dovoljno protrugnuo u neumitnoj drami mijena i prolaznosti, pjesnikinjino je bilo da sve te rasute sastavnice pokuša nanovo prepoznati i prepustiti ih iskušenju neposredna stiha i poetskotvornoj emanaciji u ritmu pjesme.

Koliko se god trudili da u razumijevanju  određenih poetika  razdvojimo ono što se, za pisca/spisateljicu, smatra životnim, ličnim, biografskim naprema njezina/njegova  književnostvaralačkog svijeta, teško je u slučaju Emsure Hamzić otrti se dojmu kako je Hamzićeva taj svoj poetskostvaralački svijet  prvenstveno gradila, iz knjige u knjigu, na osobnom iskustvu onih prostora  na kojima je živjela, stasavala i stvarala…

  Izvod iz recenzije Hadžema Hajdarevića

 1,883 total views,  6 views today

Komentariši