Goran Sarić: “Perina” i “Velika očekivanja”

U izdanju IK Buybook objavljena je nova zbirka poezije člana P.E.N. Centra BiH Gorana Sarića, pod naslovom “Perina”. Ova zbirka već je prevedena na holandski jezik. Prevod potpisuje književnica i prevoditeljica Jolies Heij.

Svakodnevnica je uglavnom banalna, siva, često teška i mučna. Kroz nju prolazimo kao da žmurimo, usmereni ka nekom trenutnom cilju. Kad ta i takva svakodnevnica prođe kroz poetsku optiku Gorana Sarića onda dobijamo ‘ono malo’ duše koja nas ispuni do vrha i preliva se od ljudskosti, razumevanja i topline. Poezija tako daje smisao postojanju i otkriva u nama sposobnost da vidimo nevidljivo, čujemo nečujno i osetimo zatomljeno… da poštujemo sebe, druge, i život sam.

Dragan Stojković

Cijela poetika ove zbirke može se objasniti kroz naslovnu sintagmu prve pjesme: ‘Gvozdeni kikot’. Lirski subjekt sabire uspomene gledajući u police s knjigama i fotografijama. Sobu počinju ispunjavati zvukovi, oni su taj kikot. Istovremeno i drag i jeziv, jer mile su nam uspomene, ali ne i preseljenje među njih. Istovremeno, ‘Gvozdeni kikot’ aluzija je na naslovnu sintagmu romana Hamze Hume Grozdanin kikot. Nasuprot tome naslovu, koji je kikot radosti života, erosa, ovaj gvozdeni – kikot je smrti, tanatosa. I to je bipolarnost kroz čiju je antitetičnost cijela zbirka koncipirana.

Amer Tikveša

U prevodu Gorana Sarića i Maje Weikert, također je objavljena nova knjiga Geerta Maka “Velika očekivanja: U Evropi 1999-2021”.

U “Velikim očekivanjima” Geert Mak pojašnjava recentnu historiju onako kako samo on to zna i umije. Ovo je nastavak izuzetno uspješne knjige “U Evropi”, objavljene prije petnaest godina. Nekoliko godina kasnije uslijedila je TV-serija od trideset pet nastavaka s piscem u glavnoj ulozi. U Evropi govori o 20. vijeku i kako nas je oblikovalo to užasno razdoblje, obilježeno s dva svjetska rata.

“Velika očekivanja” obrađuju prve dvije decenije 21. vijeka. Knjiga nastavlja tamo gdje završava prethodna, 1999. godine.

Mak skicira atmosferu i raspoloženje na razmeđi dva vijeka i milenijuma, ogromni optimizam koji postepeno iščezava, osjećanja oko uvođenja eura, posljedice napada na Twin Towers, stanje u Istočnoj Evropi i Rusiji, bankovnu krizu, spor Zapadne i Istočne Evrope, izbjegličku krizu, korona virus…


Izvor: Buybook

 1,786 total views,  3 views today

Komentariši