Almin Kaplan dobitnik književne nagrade “Kočićevo pero”

Književna nagrada “Kočićevo pero” za jesen 2022. godine bit će dodijeljena književniku Alminu Kaplanu za knjigu “Kućni ljudi” u izdanju Izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva.

Član žirija za nagradu Miljenko Jergović je kazao da je Almin Kaplan jedan od najznačajnijih bh. i južnoslavenskih pisaca prvog naraštaja nakon Jugoslavije.

Živi na selu blizu Stoca, daleko od kulturnih središta, ali je svojim pjesmama, pripovijetkama i romanima podjednako prisutan u Sarajevu i Zagrebu. O njegovom se djelu govori i piše i u Beogradu.

Jergović je istakao da je Kaplan pisac vrlo snažne zavičajne ukorijenjenosti, u tematskom, ali i u jezičnom smislu, istovremeno je, na krajnje osviješten način, i pisac cjeline svoga svijeta, koji se prostire dokle god je knjiga i pisaca koje Kaplan čita na svome jeziku.

Knjiga “Kućni ljudi” je roman-dnevnik. Bavi se svakodnevicom porodičnog života, obradom zemlje, tihom dramom života među ljudima i narodima na našem dijelu Balkana, početkom trećega desetljeća novoga milenija.

“Kućni ljudi” knjiga je o djeci i o njihovom odrastanju, o ljudima koji prolaze cestom, o susjedima, o uzgoju paradajza, o tihom herojskom pokušaju da se živi u skladu s općim neskladom.

Jergović naglašava da je pobuna Almina Kaplana sasvim kočićevska, jer je jedinstvena, kočićevska je jer je on u svojoj pobuni tako usamljen, u pokušaju da se pomiri svijet i da se, makar i po cijenu vlastite pogibelji i duševnog uznemirenja, strši svojim mirom, sabranošću i pristojnošću iznad općeg prostakluka.

Nagrada “Kočićevo pero” za jesen ove godine koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, bit će uručena laureatu 11. novembra ove godine na međunarodnom sajmu knjiga InterLiber u Zagrebu na štandu Izdavačke kuće Buybook Sarajevo, najavljeno je iz zadužbine Petar Kočić.

Književna nagrada “Kočićevo pero” dodjeljuje se za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.


Izvor: FENA

 1,999 total views,  2 views today

Komentariši