TRADUKI rezidencijalni program 2023

Rok za podnošenje prijava za TRADUKI rezidencijalnu stipendiju je 15.10.2022. Prihvatljivi kandidati su pisci/spitateljice, prevoditelji/ce i književni/e stručnjaci/kinje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Za 2023. godinu rezidencija je dostupna u deset gradova jugoistočne Evrope: Beogradu, Bukureštu, Cetinju, Novom Mestu, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Sofiji, Splitu i Tirani u trajanju od 2 do 6 sedmica. Stipendije pokrivaju putne troškove, smještaj u potpuno opremljenom stanu za pisce, kao i izdržavanje od 250 eura sedmično. Možete se prijaviti za prevoditeljsku rezidenciju, spisateljsku rezidenciju, rezidenciju za interdisciplinarnu saradnju, praktičnu razmjenu, istraživačka putovanja i virtuelne rezidencije; svaku sa svojim specifičnostima.

Kontekst

Mobilnost i međuregionalna razmjena jedno je od TRADUKI-jevih glavnih područja rada. TRADUKI se bavi mobilnošću pisaca/spisateljica, prevoditelja/ica i drugih stručnjaka/inja u oblasti književnosti, posebno u zemljama jugoistočne Evrope.

Prihvatljivi kandidati za TRADUKI rezidencijalni program uključuju pisce/spisateljice, prevoditelje/ica i književne stručnjake/inje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Partneri

TRADUKI radi sa profesionalnim i etabliranim partnerima u regionu jugoistočne Evrope. Partnerske organizacije koje organiziraju TRADUKI rezidencije u 2022. godini su:

 • Udruga KURS, Split, Hrvatska
 • P.E.N. Centar u BiH, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 • Krokodil, Beograd, Srbija
 • Goten Publishing, Skoplje, Sjeverna Makedonija
 • Poeteka, Tirana, Albanija,
 • Qendra Multimedia, Priština, Kosovo
 • Izdavačka kuća Goga, Novo Mesto
 • Otvoreni Kulturni Forum, Cetinje, Crna Gora
 • Književna i prevodilačka kuća u Sofiji/Fondacija Next Page, Sofija, Bugarska
 • Nacionalni muzej rumunjske književnosti, Bukurešt, Rumunija

Tipovi

TRADUKI nudi sljedeće tipove rezidencija:

 1. Prevoditeljska rezidencija: 2, 4 ili 6 sedmica. Rezidencija za prevoditelje/ice koji/e imaju ugovoreni projekat za rad na prevodu, eventualno uz program gostovanja u relevantnim institucijama (biblioteke, arhivi, udruženja pisaca, izdavači), kako bi upoznali nove autore/ice u državi boravka i eventualno ih kasnije preveli. Prevodilačka rezidencija može se dati prevoditeljima/cama na početku karijere (u državi jezika sa kojeg prevode). Stipendija pokriva putne troškove, smještaj i izdržavanje (2 sedmice = 500 eura, 4 sedmice = 1.000 eura, 6 sedmica = 1.250 eura).
 2. Spisateljska rezidencija: 2, 4 ili 6 sedmica. Pisci/spisateljice (svih žanrova) dobijaju priliku da rade na svom tekstu. Domaćini će organizovati najmanje jedan javni događaj sa gostujućim autorom/icom. Stipendija pokriva putne troškove, smještaj i izdržavanje (2 sedmice = 500 eura, 4 sedmice = 1.000 eura, 6 sedmica = 1.250 eura).
 3. Rezidencija za interdisciplinarnu saradnju: 1 – 4 sedmice. Autori/ce ili prevoditelji/ce surađuju sa umjetnicima/ama iz druge discipline i rade na interdisciplinarnom umjetničkom projektu u gradu boravka. Rezidencija je po pravilu prekogranična saradnja. Moguća je saradnja autora/ice sa prevoditeljem/icom. Kriterij: dva (ili više) partnera predstavljaju TRADUKI-ju uvjerljiv projekat u kojem književna dimenzija mora biti jasno izražena, gdje se dvije discipline susreću na ravnopravnoj osnovi. Stipendija pokriva putne troškove i smještaj gostujućeg umjetnika/ce, kao i dnevnice za gostujućeg umjetnika/cu i umjetnika/cu domaćina (250 eura sedmično po osobi).
 4. Praktična razmjena: 1-6 sedmica. Ova rezidencija je namijenjena profesionalcima/kama relevantnim za knjige i književnost: knjižari/ke, izdavači, urednici/e, bibliotekari/ke, novinari/ke i kritičari/ke, arhivisti/ce, književni/e agenti/ce, direktori/ce književnih kuća, voditelji/ce i osoblje festivala, predavači/ce književnosti, istraživači/ce književnosti uključujući prevoditelje/ice itd. Program posjete realizuje se u organizaciji partnera ili u vidu praktičnog rada u organizaciji ili okruženju relevantnom za njih. Stipendija pokriva putne troškove, smještaj i izdržavanje (250 eura sedmično).
 5. Istraživačko putovanje: 1-2 sedmice. Ova rezidencija je za istraživačko putovanje u jugoistočnu Evropu u ime jednog književnog projekta. Ova rezidencija nije rezidencijalna; očekuje se da stipendisti posjete nekoliko mjesta u državi. Institucije domaćina pomažu u logistici i uspostavljanju veza. Stipendija pokriva troškove putovanja i smještaja (do 750 eura sedmično) i dnevnice (250 eura sedmično).
 6. Virtuelna rezidencija: 2-4 nedelje. Virtuelne rezidencije su dizajnirane ili za jednu osobu koja radi na svom projektu, ili za dva umjetnika koji zajedno rade na digitalnoj umjetničkoj razmjeni, blog projektu, itd. Jedan/na od njih treba da bude pisac/ spisateljica ili prevoditelj/ica, dok drugi/a može biti iz bilo kojeg umjetničkog žanra. Poželjni su dijaloški formati koji uključuju dvije osobe. Virtuelni boravak uključuje grant od 250 eura sedmično po osobi.

Uz prijavni obrazac potrebno je dostaviti sljedeće priloge:

 • Biografija / CV
 • Bibliografija / Umjetnički portfolio (pisci/spisateljice i prevoditelji/ce)
 • Plan rada / Detaljan opis projekta

Kontakt: application@traduki.eu
Telefon: +49 175 577 0789


Izvor: Traduki

 2,836 total views,  2 views today

Komentariši