Večer s književnikom Markom Vešovićem


Večer s književnikom Markom Vešovićem

„Svaki pravi pjesnik njeguje kult istine“

                                           Marko Vešović

U organizaciji i saradnji PEN Centra BiH i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, danas je u galeriji ovog muzeja u 16.00 održana večer sa književnikom Markom Vešovićem.

Voditelji i moderatori ovog iznimnog književnog programa bili su književnici Adisa Bašić i Asmir Kujović.

Iako organizirana u prilagođenim i reduciranim okolnostima trenutne pandemije, od samog početka razgovora s Markom Vešovićem, pjesnikom, prevoditeljem, profesorom, esejistom i odgajateljem brojnih drugih pjesnika, već je zbog uvodnog spomena književnog opusa Marka Vešovića (koji broji preko trideset knjiga poezije, proze, polemika) bilo jasno da ovo nije običan književni razgovor, no nužan i intiman književni događaj.

„Potpuno sam senilan ali svoj zanat sasvim dobro pamtim“ – rekao je u jednom trenutku Vešović, uspoređujući pisanje pjesme sa uvjetnim refleksom hirurga koji nikada zaista ne može otići u mirovinu. Pjesnik se kao takav rađa i kao takav umire, uvjetovan stvaranjem poezije, kao da je htio reći Vešović, kao da čovjek koji piše pjesme i nije sposoban živjeti (i umrijeti) na drugačiji način. Vešović je priznao, vickasto no istinito, idiomom Sokratovog paradoksa, da iako piše više od pedeset godina, o ovom svijetu i ljudima ne zna ništa, a zna tek ponešto o Marku Vešoviću. A to „ponešto“ se vremenom pretvorilo u tisuće stranica književnog stvaralaštva. 

Razgovor s Vešovićem, o njegovoj poeziji i esejima, najavljen je i trebao se desiti prije više od godinu dana, upravo u vrijeme začetka pandemijskog ne-vremena. Neko je šaljivo prokomentirao da je pandemija izmišljena kako bi Marko bio spriječen javno govoriti svoje stihove. Danas, u Muzeju književnosti, Marko Vešović – jedan od najvećih pjesnika našeg jezika, čovjek koji je svojom umjetnošću i čovječnošću višestruko zadužio bosanskohercegovačku književnost – čitao je svoje pjesme, govorio je o svojim pjesmama, o tome kako nije pisao pjesme već zapisivao šta u tom trenutku osjeća, o trci sa smrću, o pokojnoj supruzi Gordani koja je uvijek znala pronaći svoj put do njegovih stihova, čudio se vlastitoj skribomaniji, šarmirao riječima čistog pripovjedača koji je pametniji kada hoda nego kada sjedi.

Marko Vešović je govorio i nije razočarao.


Napominjemo, razgovor sa Markom Vešovićem će biti ekskluzivno emitiran na TVSA, u emisiji Sarajevo ART.

 5,065 total views,  4 views today

Komentariši