Međunarodni dan pisaca u zatvoru


PEN Centar u BiH u petak, 15. novembra obilježava Međunarodni dan pisaca u zatvoru. Tim povodom u Multimedijalnom centru “Mak” (ul. Alipašina 6a), s početkom u 18 sati bit će upriličeno čitanje poezije u znak solidarnosti s piscima/spisateljicama i novinarima/kama koji/e se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i djelovanja.

U ovom događaju učestvovat će sljedeći članovi i članice PEN Centra u BiH:

  • Asmir Kujović
  • Andrea Lešić
  • Hadžem Hajdarević
  • Enver Kazaz
  • Adisa Bašić
  • Senadin Musabegović
  • Bjanka Alajbegović
  • Goran Simić
  • Šejla Šehabović

 

Pozivamo vas da svojim prisustvom date doprinos obilježavanju Međunardnog dana pisaca u zatvoru i iskažete vašu solidarnost sa autorima i autoricama širom svijeta, koji se suočavaju s progonom.

 


Pisci u zatvoru

 

15. novembar obilježava se kao Međunarodni dan pisaca u zatvoru. U skladu s tim Međunarodni PEN Centar poziva na hitne međunarodne reakcije kako bi se zaštitili pisci i spisateljice i novinari/ke širom svijeta, koji su sve češće na meti kako vladinih, tako i nevladinih aktera, i to samo zbog svog rada i javnog angažmana.

Svake godine Međunarodni PEN Centar posebno izdvaja slučajeve pet progonjenih pisaca/spisateljica – bilo da su oni/e u zatvoru, suočeni/e s progonom ili na neki drugi način ugroženi/e – koji su indikativni za vrstu prijetnji i napada s kojima se suočavaju pisci i novinari širom svijeta. 15. novembra PEN Centri, naši članovi i pristalice širom svijeta izražavaju solidarnost sa svojim kolegama i pozivaju odgovorne da zaustave njihovprogon.

Ove godine Međunarodni PEN ističe sljedeće slučajeve:

1. Proslavljena meksička spisateljica, novinarka i aktivistkinja Lydia Cacho Ribeiro suočena je sa stalnim maltretiranjem, prijetnjama smrću i napadima zbog svog istraživačkog novinarstva i aktivizma.

2. Ugandska akademkinja, spisateljica i aktivistkinja dr. Stella Nyanzi trenutno izdržava 18-mjesečnu kaznu zbog “cyber-maltretiranja”, zbog pjesme koju je napisala na facebooku u septembru 2018. godine u kojoj kritikuje predsjednika Ugande Yowerija Musevenija i njegovu majku. Dr. Nyanzi je odslužila gotovo 11 mjeseci svoje kazne.

3. Nagrađivani pisac i pjesnik iz Šri Lanke Shakthika Sathkumara suočen je s pravnim postupkom zbog kojeg bi mogao biti osuđen na  kaznu do 10 godina zatvora.

4. Urednik vijesti, novinar i pjesnik iz Turske Nedim Türfent izdržava kaznu zatvora u trajanju od osam godina i devet mjeseci zbog podmuklih optužbi za terorizam nakon nepoštenog suđenja, tokom kojeg je 19 svjedoka izjavilo da su bili mučeni kad su svjedočili protiv njega.

5. Egipatski pjesnik, tekstopisac i aktivista Galal El-Behairy trenutno služi trogodišnju kaznu zatvora zbog “vrijeđanja vojske” i “širenja lažnih vijesti.” Kaznu izdržava u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu.

Više informacija o navedenim autorima i autoricama možete pronaći na sljedećem linku: https://pen-international.org/news/pen-global-day-for-imprisoned-writers?fbclid=IwAR2Bu5cfIPn3BCDGRo3FWtAGuK8vHvcg-RWWO_f6WFPjXyaexZkBhZMsADg

 6,458 total views,  4 views today

Komentariši