UVALA OD LAVANDE prvi roman Sanijele Matković

ROMAN U FORMI DNEVNIKA

Pred vama je 7 knjiga književnice Sanijele Matković. Nakon 6 knjiga poezije sada se čitateljskoj publici predstavlja svojim prvim romanom. To nije roman strukture na koji smo navikli nego novi inovativni pristup dobro poznatoj i vjekovima popularnoj formi naracije. Prije svega, to je kratki roman pisan u formi dnevnika. Bez skoro ikakvih opisa i detalja spisateljica nas uvodi u nevidljivi svijet psihologije modernog čovjeka, a tako i društva. Koristeći moderna čuda tehnologije o kojima prije samo par desetljeća nismo ni sanjali. Prikazuje nam kompleksnost ljudske prirode, čudna individualna ponašanja i ponašanje u društvu.

Njen stil je reporterski štur te mene osobno podsjeća na Hemingwaya. Ne zaustavlja se na deskripciji ni mjesta ni  aktera, a ni samih događaja, ali na vješt način drži čitatelja zainteresiranim za odvijanje radnje i njen krajnji ishod. Zapleti i raspleti su skoro neosjetni i njegova forma u potpunosti odražava suvremeni život i stoga će se čitatelj lako uživjeti u njega. Ništa suvišno neće oteti njegovu pažnju koncentriranu jedino na reakcije aktera. Nasuprot, njegova imaginacija će stvoriti čitav film u glavi.

Ovo je svojevrstan psihološki roman u kojemu, otkrivajući karaktere drugih,shvatimo kako otkrivamo i naratora. On se nesvjesno potpuno razgolićuje pred čitateljem i ostaje nag u svojoj vlastitoj zamci. Maestralno!

Istodobno ovo je i  nehotično ljubavni roman u kojem u samo nekoliko redova govori o emotivnom bunilu protagonista, završava happy – endom te ga toplo preporučujem.

 

Prof. Źanka Zana Boskovic Coven

Milano 2018.

 6,283 total views,  1 views today

Komentariši