Pismo predsjednika Skupštine P.E.N-a

Povodom izmjena u vezi sa sjednicom Skupštine P.E.N. Centra u BiH pismom se oglasio predsjednik Skupštine Edin Pobrić. Pismo prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani,

U odnosu na dnevni red koji je usvojio Upravni odbor P.E.N. Centra BiH a koji sam proslijedio članovima Skupštine i zakazao sjednicu za 14.11.2015. godine, te obavijesti na službenoj web stranici P.E.N. Centra BiH o izmjeni toka sjednice i najzad pisma koje je članovima P.E.N-a uputila generalna tajnica Azra Bektašagić (što je rezultat radnog sastanka Predsjednika UO, generalne tajnice i predsjednika Skupštine), dužan sam dati neka pojašnjenja.

P.E.N. Centar BiH je institucija koja u osnovi ima zaštitu pojedinca u mogućnosti njegovog slobodnog izbora i djelovanja unutar socijalnog, političkog i javnog prostora. Zaštita pojedinca unutar P.E.N.-a može biti omogućena samo kroz legalitet i legitimitet institucije koja počiva na načelima Statuta. U skladu s tim, dužan sam kao predsjednik skupštine čiji je zadatak da se brine o zakonitosti njenog rada a koji je izveden iz Statuta P.E.N.Centra BiH, skreniti pažnju na sljedeće činjenice:

–       S obzirom da je uočena kolizija unutar Statuta bili smo, na žalost, primorani promijeniti dnevni red predstojeće Sjednice Skupštine.

–       Otkazuje se svečani dio Skupštine i saziva se radna Sjednica Skupštine zatvorenog tipa.

–       Prva tačka dnevnog reda se korigira, i umjesto :„Prijem novih članova PEN-a po pozivu Predsjednika PEN-a; potpisivanje pristupnica i dodjela članskih karti (Skupštini se “stavlja na znanje”)“, glasi: „Usaglašavanje statuta P.E.N. Centra BiH – prijem novih članova P.E.N.-a po pozivu Predsjednika i UO.“

–       Sve ostale tačke dnevnog reda su validne.

–       Upućujem javno izvinjenje svima članovima P.E.N. Centra BiH zbog izmjene dnevnog reda, a posebno izvinjenje upućujem novopredloženim članovima što je na ovakav način odgođeno Vaše članstvo u P.E.N. Centar BiH.

S poštovanjem,

Predsjednik Skupštine
Dr. Edin Pobrić

 10,580 total views,  2 views today

Komentariši