Predstavljanje književnog opusa Midhata Ajanovića-Ajana

Midhat Ajanović – Ajan, profesor, pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar predstavit će se publici u okviru književne večeri koja će se održati u srijedu, 20. jula, u 20 sati, u JU „Bosanski kulturni centar KS“, u okviru Festivala Baščaršijske noći.

O do sada objavljenim knjigama ovog autora govorit će Almir Bašović, prof. dr. zatim sam autor, Midhat Ajanović, dok će moderator biti Jasmin Duraković, direktor JU „Bosanski kulturni centar KS“.

Bit će emitovan i kratki animirani film pod nazivom “Point of Mouth”.

”Pointh of Mouth” je ”unutrašnji dokumentarac” o jednom Sarajliji realiziran sredstvima animiranog crteža koji omogućuje da slike njegovog života vidimo iz maksimalno subjektivnog ugla posmatranja. To je film o uspomenama na jedno vrijeme, o odrastanju u Sarajevu i o tome da čovjek nikada ne može napustiti svoj rodni grad ma koliko daleko da otputovao. Film predstavlja praktičnu razradu autorovih teorijskih radova o odnosu realizma i animirane filmske slike.“

Midhat Ajanović – Ajan je rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Između 1983. i 1994. intenzivno se bavio publicistikom, bio urednik kulturne rubrike sedmičnika Naši dani i Nedjelja kao i član redakcije filmskog časopisa Sineast, te stalni suradnik dnevnika Vjesnik, Zagreb, Oslobođenje, Sarajevo i Borba, Beograd. Paralelno s tim bavio se filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje historiju, teoriju i estetiku filma i animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Trollhättanu). Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika, uključujući devet romana, jednu dužu novelu i desetak knjiga koje se bave teorijom i historijom filma, animacije i stripa.

Radio je kao organizator i umjetnički direktor na filmskim festivalima u Podgorici (Crna Gora), Zagrebu (Hrvatska) i Eksjöu (Švedska), te je bio član mnogih međunarodnih žirija.

Za svoj rad nagrađivan je na uglednim filmskim festivalima i izložbama diljem svijeta.

20. Svjetski festival animiranog filma Animafest, Zagreb 2010 dodijelio mu je svoju Nagradu za poseban doprinos proučavanju animiranog filma. Na Sajmu knjige u Göteborgu (Göteborgs Bokmässa) uručena mu je nagrada Klas De Vilder Pris za roman Porträtt tecknat i kol och regn („Portret nacrtan ugljem i kišom“). Godine 2018. u francuskom gradu Caen, Normandija, nagrađen je nagradom ”Prix Mémorial – for promoting Freedom of Expression“. Godine 2019. na Sajmu knjige u Sarajevu njegovoj zbirci eseja Film i strip dodijeljena je nagrada za najbolju knjigu popularno-znanstvenog sadržaja.

Više informacija na web stranici:

 2,143 total views,  2 views today

Komentariši