Novo izdanje edicije „Mirovne sveske”: Vodič za mirovni rad

Jubilarna, deseta po redu knjiga edicije „Mirovne sveske” u izdanju naklade „ShuraPublikacije” je hrvatski prijevod „Vodiča za mirovni rad” europskog ogranka svjetske ganizacije mladih YMCA.

Zamišljen kao praktični poticaj na akciju, „Vodič” je zasnovan na iskustvu mirovnog rada projekta YMCA Europe pod imenom „Korijeni pomirenja”u periodu od 2012.-2019. godine. Čitateljima nudi jedan specifični, praktični okvir za angažiranje mladih u mirovnom radu, uključujući i razne praktične metode i tehnike pomoću kojih mogu djelovati.

Objavljen po prvi put na engleskom jeziku 2019. godine na 175. obljetnicu osnivanja YMCA uz podnaslov „Korijeni pomirenja: od sjemena do uroda”, ovaj Vodič predstavlja:  

  • osvrt na povijest i razvoj projekta „Korijeni pomirenja”, te na njegove ključne dijelove i aktivnosti,
  • svjedočansto o iskustvima sudionica i sudionika projekta „Korijeni pomirenja”, posebice o njegovu utjecaju na njihov život,
  • iscrpni prikaz – kao sažetak – jedinstvenog načina rada i svih pristupa, metoda i tehnika koje su bile presudne za uspjeh komponente mirovnog rada u okviru ovog projekta,
  • vrijedan spisak literature i izvora koristan aktivisticama i aktivistima, praktičarkama i praktičarima mirovnog rada.

Link na knjigu: http://www.shura-edit.com/vodic-za-mirovni-rad.php

Prvi dio „Vodiča” počinje studijom slučaja zasnovanom na iskustvu mirovnog rada projekta „Korijeni pomirenja”. Usmjeren je na znanja i iskustva projekta koja su se najbolje pokazala u praksi, a naročito na njegovu komponentu pod nazivom „Insitut za mirovni rad”. Nadamo se da ćemo time nadahnuti pojedinke i pojedince, kao i organizacije i institucije koje su zainteresirane i – što je najvažnije – koje realiziraju projekte transformacije sukoba i mirovnog rada angažirajući mlade širom svijeta da uče iz g praktičnog iskustva stečenog diljem Europe.

„Vodič” u drugom dijelu nudi pregled znanja i vještina koje su usvojili polaznici i polaznice „Instituta za mirovni rad”. Iskustva sa obuke kasnije su primjenjena u njihovim vlastitim prekograničnim projektima koje su imali kao „domaću zadaću”. Osim što su ih osmislili, mladi iz više desetina europskih zemalja i regiona su svoje projekte provodili u svojim lokalnim zajednicama i koristeći sopstvene resurse.

Dok treći dio „Vodiča” sadrži iskustva i svjedočanstva polaznica i polaznika „Instituta za mirovni rad”, u četvrtom dijelu nalazi se kratki statistički pregled njihovog zajedničkog puta na kome su učili, ali i aktivistički i profesionalno se angažirali, većina njih po prvi put u ulozi mirovnjaka.

„Vodič” završava iscrpnim spiskom literature i izvora koji refereiraju i na praktične pristupe, metode i tehnike korištene prilikom osmišljavanja i realizacije programa obuke u okviru „Instituta za mirovni rad”.

„Uvijek se čini nemogućim dok ne bude učinjeno!” riječi su Nelsona Mandele. Ljudi okupljeni oko „Instituta za mirovni rad” – njegove sudionice i sudionici, osoblje projekta i drugi koji su mu pridonijeli – živi su dokaz ovih inspirativnih riječi. Nadamo se da će Vas ovaj „Vodič” potaknuti na djelovanje. Slobodno ga prosljeđujte dalje i javite nam Vaše utiske i iskustva u vezi s njegovom primjenom.

Engleski poriginal je na ovom linku: https://www.ymcaeurope.com/roots-peacework-guidebook

ShuraPublikacije, Opatija, 15.05.2022.

 2,734 total views,  2 views today

Komentariši