Peti regionalni konkurs za kratku priču Biber

U nastavku prenosimo tekst Petog regionalnog konkursa za kratku priču Biber.

Na Dan ljudskih prava 2022. godine otvaramo peti konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.

Tema konkursa

Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs je otvoren do 1. 06. 2022.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku. Žiri čine Lejla Kalamujić, Kalina Maleska Olja Savičević Ivančević. Odluka žirija biće objavljena sredinom novembra/studenog 2022. god.

Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.
Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prijevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu.

Pišite i šaljite nam svoje priče, raduje nas čitanje,
Tim Biber

Prijava i uslovi konkursa

 1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.
 2. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa.
 3. Priča ne smije biti duža od 9.000 karaktera (sa razmacima).
 4. Priča mora da zadovoljava formu kratke priče. Ostale forme (eseji, pjesme, drame, novinski članci itd.) neće biti razmatrane.
 5. Priča treba da bude napisana na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku (podrazumijevaju se i drugi nazivi jezika iz ove jezičke grupe, kao npr. srpskohrvatski).
 6. Dokument u kome se nalazi priča nazvati po naslovu priče.
 7. Priča ne smije biti ranije objavljivana, integralno ili u sklopu neke veće cjeline (ni na blogovima ili portalima).
 8. Priču poslati najkasnije do 1. 6. 2022.
 9. Autorke i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče.
 10. Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u Biber zbirci.
 11. Priče koje uđu u zbirku ne smiju se objaviti prije nego što sama zbirka izađe iz štampe, bez dogovora sa timom Biber.

Ukoliko priča ne ispunjava uslove konkursa, moraćemo da je diskvalifikujemo.

nenasilje.org

 4,140 total views,  3 views today

Komentariši