Preminuo akademik Abdulah Šarčević

Abdulah Šarčević. FOTO: ANUBiH
Izvor: Radio Sarajevo

S dubokom tugom prenosimo obavijest Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine da je u Sarajevu preminuo istaknuti i dugogodišnji redovni član ANUBiH i P.E.N. Centra u BiH, profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, akademik Abdulah Šarčević. Porodici, rodbini, prijateljima i kolegama upućujemo iskreno saučešće.

Akademik Šarčević rođen je 1929. godine u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta. Studij filozofije Završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1952. Na istom Sveučilištu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom: Kriza povijesti i suvremenost – Filozofija egzistencije Karla Jaspersa 1967. godine.

Bio je profesor filozofije u gimnaziji u Banjoj Luci u periodu 1952–1954. U periodu 1954–1959. radio je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a od 1959. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prošao je sva univerzitetska zvanja. Predavao je na Pima Community College u Tucsonu, Arizona, SAD. Učestvovao je na brojnim simpozijumima diljem svijeta. Objavio je preko 28 djela iz područja savremene filozofije, povijesti filozofije, filozofije kulture, filozofije umjetnosti i estetike, ontologije i hermeneutičke filozofija, filozofije etike, filozofije jezika itd.

Za istaknut doprinos dobio je više nagrada i odlikovanja:

1. Povelja za izvanredne doprinose napretku Filozofskog fakulteta u Skoplju,

2. Odlikovanja za rad na Univerzitetu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu,

3. Povelja izdavačke kuće “Svjetlost”,

4. Nagrada “Veselin Masleša”,

5. Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva,

6. 27-julska nagrada.

Ohridska Akademija za humanizam dodijelila je akademiku Abdulahu Šarčeviću Svjetsku nagradu za humanizam za 2021. godinu.

Akademik Šarčević izabran je 1981. godine za dopisnog člana ANUBiH, a 1990. godine za redovnog člana. Ove godine akademiku Šarčeviću trebala je biti uručena povelja za 40 godina članstva u ANUBiH.

Datum i vrijeme sahrane akademika Abdulaha Šarčevića bit će naknadno objavljeni.

 2,596 total views,  4 views today

Komentariši