Veče sa Sinanom Gudževićem

P.E.N. Centar u BiH Vas srdačno poziva na

Veče sa Sinanom Gudževićem

koje će se održati u okviru programa „Književni razgovori”, u srijedu, 30. juna 2021. godine sa početkom u 18 sati. Razgovor sa uvaženim književnikom i prevodiocem Sinanom Gudževićem vodit će kolege književnici – Marko Vešović i Asmir Kujović.

SINAN GUDŽEVIĆ (Grab na Goliji, između Novog Pazara, Sjenice i Ivanjice, 1953). Književnik i prevodilac, po obrazovanju filolog, studirao klasične i moderne jezike u Beogradu, Pisi, Münchenu. Prevodi s latinskog i starogrčkog, sa njemačkog, talijanskog, ruskog i portugalskog. Preveo dvije rasprave o laži (O laži i Protiv laži) Aurelija Augustina, Govor o dostojanstvu čovjekovu Pica della Mirandole, Noćno putovanje Poslanika Muhammeda nepoznatog autora, mnoštvo stihova s latinskog i starogrčkog (Ovidije, Martijal, Gregorije iz Nazijanza) objavljenih po književnim časopisima, te hiljade stihova pjesnika učesnika sarajevskih susreta posvećenih Izetu Sarajliću, koji su trajali deset godina. Sa Raffaellom Marzano na talijanski preveo izbor od 154 Sarajlićeve pjesme, objavljen u Salernu, kao i svoju zbirku Rimski epigrami.

Objavio je, pored Rimskih epigrama, i prvu knjigu pjesama Građa za pripovetke (1978) u Beogradu i dvotomnu knjigu eseja i memoarske proze Maksimir i Mirogoj (“Zvijezde nad Brazilom” i “Demon po imenu Sutra”) – Fraktura, Zagreb 2018. Godine 2020, u izdanju beogradskog Službenog glasnika, objavio je knjigu Bendžo u Grabu, sa 124 kolumne koje je napisao u „Novostima“ tematizirajući svoj rodni kraj. Živi u Zagrebu.

Pridružite nam se u srijedu, 30. juna, uživo putem aplikacije ZOOM, odnosno putem Facebook profila P.E.N. Centra u BiH, kada će Sinan Gudžević sa Markom Vešovićem i Asmirom Kujovićem razgovarati o svom dosadašnjem književnom i prevodilačkom radu, ali i o budućim planovima i angažmanima.

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/83411975168?pwd=OFEwUlZPVEQwQlFDR1lEMFpwZkF3dz09

Link za Facebook event: https://fb.me/e/NzclGcoP


Veče sa Sinanom Gudževićem organizuje se u okviru projekta “Književni razgovori”, te uz finansijsku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (@civilniposlovi) |  Twitter

 3,371 total views,  3 views today

Komentariši