“Prvo, bitno”, nova knjiga Predraga Fincija


Prvo, bitno, nova knjiga Predraga Fincija

U izdanju Factum izdavaštva iz Beograda i izdavačke kuće Jesenski i Turk iz Zagreba objavljena je nova knjiga Predraga Fincija pod naslovom Prvo, bitno.

Finci otvara knjigu kratkim poetskim zapisom, a onda u prvom, uvodnom poglavlju, pod naslovom Prije početka iznosi osnovne namjere ove nevelike knjige i kaže da je u njoj riječi o autorovom doživljaju prvih filozofa, koji su usmjerili našu misaonu tradiciju i do danas u njoj imaju utjecaja. Ovo međutim nije uobičajena rasprava o ranim grčkim filozofima (predsokratovcima), nego spoj priča   o prvima filozofima i autorovih maštarija o tim istim filozofima.

Finci najprije piše o davnim počecima svega i o tome što i kakve sve mogu biti mnogobrojne, nama često neznane dimenzije u kojima se događa naše postojanje. Pitanje dimenzija vodi pitanju Prvog. Autor pravi maštovitu priču o onome što je bilo u početku, od kojeg započinje ljudsko postojanje i iskustvo. Slijedi niz priča o najpoznatijim ranim filozofima i njihovim učenjima. Finci piše: „Sa uvidom u mišljenja ranih mislilaca započinje studij filozofije. Ja im se ovdje evo vraćam nakon svih studija, nakon životnog iskustva filozofiranja, s golemom željom da o njima (i sebi) progovorim „iz početka”. Vraćam im se s osjećajem da naše ili barem moje „misaono djetinjstvo” još uvijek traje. A tome dodajem i one slike s putovanja od zaboravljenih davnina do neviđenih daljina, one  odiseje imaginacije,  slutnje o prvom i posljednjem, o onome otkuda smo i kuda ćemo, o onome što je bilo prisutno i u ranim duhovnim nastojanjima i prvim opisima davnih početaka i mogućih svršetaka”. U ovom svojevrsnom uvodu u temeljna filozofska pitanja Finci svakoj svojo priči o prvim filozofima dodaje svoje maštarije i osobna zapažanja.

Knjiga završava s dva slikovita, upečatljiva poglavlja o onome što bi moglo biti iza kraj, s one strane našeg postojanja.

Fincijeva knjiga Prvo, bitno je pisana jasnim, preciznim jezikom. Puna je zanimljivih, gotovo filmskih opisa, duhovitih anegdota o filozofima i lijepih, promišljenih tvrdnji. Knjiga koja je sprega poetskog i refleksije. Prvo, bitno je lijep uvod u rane početke filozofiranja i autorov pristup velikim filozofskim i našim životnim pitanjima.

Predrag Finci je filozof i pisac. Bio je profesor i istraživač na nekoliko univerziteta. Do sada je objavio dvadeset i pet knjiga. Knjige i tekstovi su mu prevođeni na više jezika. Finci živi u Londonu.

 6,078 total views,  5 views today

Komentariši