U užem izboru „VIII Bugojanske vaze“ Armin Stefanović, Ervin Mujabašić i Slaviša Obradović


Na press konferenciji u JU KSC Bugojno objavljena imena tri autora čije su priče ušle u uži izbor za nagradu „Bugojanska vaza“. Na „VIII Bugojansku vazu“ prijavljene su 63 priče, što je najveći broj pristiglih priča na konkurs od 2013. godine kada je nagrada ustanovljena.

U uvodnom dijelu Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, je istakao doprinos „Bugojanske vaze“ u afirmaciji i valorizaciji kratke priče u Bosni i Hercegovini, afirmaciji artefakta „Bugojanske vaze“ kao najstarijeg pisanog spomenika i Dana državnosti BiH kao najznačajnijeg državnog praznika u BiH. Sanel Ugarak, bibliotečki tehničar Gradske biblioteke pri KSC Bugojno, je istakao da je od ove godine uvedena i nagrada „Bugojanska vazica“ na kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Bugojna te naglasio da je plan da „Bugojanska vazica“ od 2020. godine bude na nivou Bosne i Hercegovine.

Na kraju se obratio direktor KSC Bugojno, Mirza Idrizović, te istakao da je u 2020. godini novčana nagrada povećana sa 1.000 na 1.500 KM i da replikom artefakta „Bugojanske vaze“ trenutno „Bugojansku vazu“ diže na pijedestal najznačajnijeg i najvrjednijeg konkursa za kratku priču u Bosni i Hercegovini. Plan je da u narednim godinama „Bugojanska vaza“, kao kulturno-književna manifestacija, traje tri dana u sklopu koje će se realizirati književni susreti, promocije knjiga, izložbe i drugi prigodni sadržaji.

Otvaranjem koverti sa šiframa utvrđeno je da su članovi ovogodišnjeg žirija Magdalena Blažević, Nedžad Ibrahimović i Darko Cvijetić u uži izbor izabrali sljedeće tri priče:

“Školski drugovi” (šifra: znaci_navoda), autora: Armin Stefanović iz Sarajeva
“Vrpca” (šifra: El pintor), autora: Ervin Mujabašić iz Živinica
“Navigacija sloma” (šifra: kurs vranskog), autora: Slaviša Obradović iz Prijedora

Odluku o laureatu „VIII Bugojanske vaze“ žiri će donijeti najkasnije do 20.11.2020. godine i obavijestiti autore koji su u užem izboru. Uručenje nagrade će biti u srijedu, 25.11.2020. godine u Kulturno sportskom centru Bugojno. Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH), autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.

Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 4,320 total views,  2 views today

Komentariši