PREDSTAVLJAMO NOVU KNJIGU PREDRAGA FINCIJA

Elektronička špilja je nova knjiga našeg Predraga Fincija. Knjigu je objavila sarajevska izdavačka kuća Rabic. Dizajn, prelom knjige i portrete Sarajlija potpisuje Dragan S. Stefanović.

Fincijeva Elektronička špilja je knjiga o suvremenim medijima. U ovoj knjizi riječ je o problemima koji prate medije, od pitanja porijekla novih, elektroničkih “igračaka“, preko problema svakodnevnog komuniciranja i informiranja, do stvaranja novih mitova,  medijske slave, reklame kao nove umjetnosti i pitanja funkcije umjetnosti u elektroničkim medijima.

Predrag Finci pokazuje na mnogim konkretnim, poznatim primjerima (iz svijeta, ali i iz naše sredine) da u teorijskom, filozofskom pristupu i promišljanju suvremenih, ponekad pomodnih fenomena izbija na vidjelo cijeli niz vrlo ozbiljnih pitanja. Kako nastaju mediji? Zašto postajemo njihovi taoci? Koliko mediji utiču na naše djelanje i mišljenje? Da li nam doprinose ili nam štete? Govore li istinu ili nas obmanjuju? Mijenjaju li našu prirodu i odnose s drugim ljudima? Sve su to pitanja s kojima se svakodnevno susrećemo, pitanja koja zahtijevaju ozbiljne odgovore. Odgovori koje nudi Predrag Finci misaono su provokativni i uvijek zanimljivi.

Fincijeva Elektronička špilja govori o čovjeku u svijetu nove tehnologije i odgovara na izazove našeg vremena. Ova lijepo, uvjerljivo, znalački pisana knjiga poziva na razmišljanje i diskusiju o pitanjima novih medija, a time i o pitanjima našeg vlastitog svijeta i nas samih.

 

 8,629 total views,  1 views today

Komentariši