Writer-in-Residence WESTBALKAN, natječaj za 2018. godinu

Austrijska ambasada u Sarajevu sa zadovoljstvom obavještava, da se nastavlja Rezidencijalni program Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u saradnji sa Kulturnim kompleksom Museumsquartier u Beču, za autore iz Regije Zapadnog Balkana, ustanovljen 2015. godine, te da je otvoren poziv za prijave kandidata za dvomjesečni boravak, počev od 01. januara 2018. godine.

Pozivamo sve zainteresirane autorice i autore u Bosni i Hercegovini, koji su u mogućnosti da predoče već objavljene publikacije i koji u protekle tri godine nisu dobijali stipendiju, niti imali priliku da apsolviraju autorski boravak u Beču. Predmetni rezidencijalni program obuhvata smještaj u stanu u okviru bečkog Museumsquartier21, kao i mjesečnu novčanu naknadu u iznosu od EUR 1.050,-, iz koje treba da se finansira i put. Prilikom dolaska u Beč, na početku rezidencijalnog boravka, Museumsquartier21 zadržava kauciju u iznosu od EUR 500,-. Predviđeno je da se ovaj iznos isplati na kraju boravka, prije odlaska iz Beča. Zainteresirane kandidatkinje i kandidati treba da uz prijavu za ovaj Rezidencijalni program prilože: biografiju, listu publikacija, listu djela koja su prevedena na njemački (ukoliko takva djela postoje), opis projekta, odnosno kojim temama se namjerava posvetiti za vrijeme svog boravka, na kojim publikacijama namjerava da radi, te šta očekuje od svog mogućeg boravka u Beču. Napominje se, da Museumsquartier21 podržava autorice i autore pri upoznavanju bečke književne scene, pri uspostavljanju kontakata sa izdavačkim kućama i prevodiocima, te prilikom održavanja najmanje jedne javne manifestacije (čitanje, diskusija, seminar itd). Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove i Museumsquartier21 zajedno odlučuju o tome, koji od prijavljenih kandidata će dobiti ovaj dvomjesečni autorski boravak u Beču.

Prijave se mogu dostaviti putem Ambasade uz naznaku: za “Writer-in-Residence WESTBALKAN 2018.” (adresa: Džidžikovac 7, 71000, Sarajevo).

Ispod možete preuzeti obrazac za apliciranje:

APPLICATION_FORM_2018

 

 

 9,064 total views,  1 views today

Komentariši