ALEKSANDAR HEMON JEDAN OD POBJEDNIKA KNJIŽEVNIH NAGRADA AMERIČKOG PEN-a ZA 2017. GODINU

Međunarodno cijenjeni sarajevski pisac Aleksandar Hemon dobio je još jedno veliko priznanje – glavnu nagradu PEN Centra Amerika.

Međunarodno udruženje književnika PEN Centar Amerika dodijelio je glavnu nagradu za književno djelo u 2017. godini Aleksandru Hemonu za usmenu povijest o bh. izbjeglicama How Did You Get Here?: Tales of Displacement.

Hemonovi romani i novele koje piše na engleskom i maternjem jeziku do sada su bili prepoznati na najrelevantnijim književnim instancama u svijetu. Ova nagrada samo je potvrda Hemonovog ogromnog talenta, vrhunskog stila i iznimnog senzibiliteta za svijet o kojem piše.

„Kako u političkom tako i u nacionalnom diskursu prema kojima je PEN Centar okrenut, i dalje nastavljamo podržavati humani odnos u koherativnom dijalogu“, rekao je predsjednik PEN Centra u Americi Andrew Solomon.

„Mnoge od ovogodišnjih nagrada istražuju društvene teme koje su na vrhu naše nacionalne svijesti. Ovogodišnja PEN nagrada dodijeljena je za izvrstan književni rad i različitost pisanja njihovih kreatora”, dodao je Solomon.

Eseji će biti objavljeni na ceremoniji koja će se održati 27. marta, čiji će domaćin biti komičar Aasif Mandvi.

PEN Amerika Književne nagrade dodjeljuje od 1963. godine.

U ime PEN Centra BiH, ČESTITAMO ALEKSANDRE!

 8,540 total views,  1 views today

Komentariši