Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo pušten iz zatvoreništva

izvor: The Guardian (preveo Ervin Mujabašić)

Liu Xiaobo, najglasovitiji kineski politični zatvorenik, aktivist, branilac građanskih prava i laureat Nobelove nagrade za mir, uvjetno je pušten na slobodu nakon što mu je dijagnosticiran terminalni rak jetre.

Liu, 61, nalazi se u kasnom stadiju bolesti, rekao je Mo Shaoping, njegov odvjetnik, koji je cijelo vrijeme bio u kontaktu s Liuovom obitelji. Liu se trenutačno nalazi u bolnici u sjeveroistočnom gradu Shenyangu, blizu mjesta gdje je bio pritvoren. Drugi Liuov odvjetnik, Shang Baojun, rekao je da mu je rak dijagnosticiran u maju.

“Ovu vrsta raka je vrlo teško liječiti u poodmakloj fazi, bilo bi daleko lakše da se bolest otkrila ranije. Stanje je veoma ozbiljno”, rekao je Shang.

Liu je uhićen 2008. nakon što je napisao pro-demokratski manifest pod imenom Charter 08, u kojem je zatražio okončanje jednopartijske vladavine i poboljšanje ljudskih prava. Nakon godinu dana provedenih u pritvoru i suđenja koje je trajalo svega dva sata, osuđen je u decembru 2009. godine na 11 godina zatvora zbog subverzivnog podrivanja državne vlasti.

Otada se vrlo malo zna i čuje za njega. Kad je 2010. dobio Nobelovu nagradu, simbolično je kao dobitnik nagrade predstavljena prazna stolica.

Liu, književni kritičar i učenjak, prethodno je bio zatvoren na dvije godine nakon demokratskih prosvjeda u Tiananmenu 1989., i pokolja koji je kasnije uslijedio.

“Kao sol na ranu, Liu Xiaobo je dijagnosticiran ozbiljnom bolešću u pritvoru, gdje nikada i nije trebao biti”, rekao je Patrick Poon, istraživač Amnesty Internationala u Hong Kongu.

“Kineske vlasti trebale bi odmah osigurati da Liu Xiaobo primi svu odgovarajuću medicinsku skrb, da mu bude omogućen susret s obitelji, te da on i svi pritvorenici osuđeni isključivo zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava odmah i bezuvjetno budu pušteni. Vlasti bi trebale odmah i bezuvjetno ukloniti sve zabrane nametnute njegovoj supruzi Liu Xia i što prije dopustiti njihov ponovni susret i ujedinjenje”, dodao je Poon.

Šangajski pravni učenjak i aktivist za ljudska prava, Zhang Xuezhong, izjavio je Associated Pressu kako je Liu podnio ogromnu žrtvu za demokraciju i prava na slobodu u Kini.

“Ovo je nesretna vijest za njega i njegovu obitelj, ali i udarac kineskom demokratskom pokretu, budući da mnogi ljudi, s pravom, vjeruju u njega i nadaju se njegovom oslobođenju”, rekao je Zhang. “Njegov je život toliko važan da mislim da bi trebao dobiti najbolji mogući tretman i bezuvjetan kontakt sa svojom obitelji, čak i ako to znači da je potrebno napraviti neke kompromise (s vladom)”, dodao je.

U 2015. godini, pisci organizacije PEN International iskazali su u zvaničnoj izjavi “trajnu solidarnost” s Liuom, koji je bio predsjednik Nezavisnog kineskog PEN centra, i Liu Xia. Izjavu su potpisali brojni pisci, uključujući Margaret Atwood i Ian Rankina.


Oslobodjenje Daily

 12,017 total views,  5 views today

Komentariši