Licencia trumpolitica

Piše: Goran Sarić

Kad je te zime prije sedam godina, na američkim izborima pobijedio Barack Obama, mnogi su pomislili da započinje nova era u svjetskim političkim odnosima. Crnac na čelu, šef Bijele kuće, domaćin Oval officea – sada bi se zaista mogao početi graditi vrli, novi svijet, zar ne?!

I ne samo da se radi o Crncu afričkih korijena, nego i o pravom intelektualcu. Univerzitetski obrazovan, elokventan, načitan… Kakva razlika između njega i, recimo, Buša Juniora! Ili, još dalje u prošlost, onog “kauboja” Ronalda Regana, najboljeg glumca među političarima i vice versa. Uzgred rečeno, Reganova žena Nancy je baš ove sedmice preminula, u dobi od više nego respektabilnih 95 ljeta.

Kad je već o Reganu riječ, evo jedne kratke šale:

Njegova lična sekretarica javlja prijateljici: “Moja ti, znaš li da je sinoć izgorila cijela Predsjednikova biblioteka?”

“Ma nemoj?!”

“Da, stvarno. Izgorile su obje njegove knjige. A onu drugu još nije ni pročitao!”

Toliko o “intelektualizmu” jednog od Obaminih prethodnika. Onog koji se kasnije, skupa sa Gvozdenom Lejdi, “proslavio” protežiranjem neoliberalističkih odnosa koje karakteriše surova vladavina krupnog kapitala nauštrb najsiromašnijih slojeva društva, i to ne samo u SAD, nego na cijelom, do tada, prilično socijalnom Zapadu.

No, ako je Regan bio, barem sa moje tačke gledišta, negativan lik, kakav je ovaj što bi, po svoj prilici, uskoro lako mogao zamijeniti Obamu? Kakav je, stvarno, taj čovjek, u ovom trenu neprikosnovena zvijezda najdesnije Amerike, “truli” multimilioner Donald Trump?

Odmah da kažem, čini se da se radi o ordinarnom lašcu. Čovjek laže čim zine. Toliko “zaobilazi istinu” da mu je nedavno PolitiFact, novinarsko tijelo koje prati šta političari govore na javnim natupima, dodijelilo “laskavu” titulu Lašca godine.

Da stvari po Trumpa budu još gore, obično se od više kandidata bira “najmasnija” laž u proteklih 12 mjeseci. No, ove godine u obzir je došao samo jedan kandidat. Žiri PolitiFacta pojašnjava: “… u obzir su ove godine došle samo Trumpove neistine. A bilo je toliko da je teško izdvojiti samo jednu. Stoga smo im svima morali dodijeliti samo jedan veliki trofej.”

Primjer: u govoru kojim je obznanio vlastitu predsjedničku kandidaturu, žiri PolitiFacta je “detektirao” čak pet Trumpovih neistina. Tako je ovaj svijetla obraza, bez ikakvih daljih pojašnjenja, ustvrdio da meksička vlada u SAD kao imigrante svjesno šalje prevejane kriminalce. Nadalje, “iz prsta je isisao” i tvrdnju da su američki muslimani masovno slavili teroristički napad 9/11. A možda je ipak najotrovnija Obaminoj vladi upućena “strijela” o procentu nezaposlenosti u SAD: Trumpovih, to jest fiktivnih 42, umjesto faktičkih petnaestak posto!

Lupio, pa ostao živ! No, uhvaćen u laži kao miš u brašnu, Trumpu ni ne pada  pamet da se, nedajbože, nekom izvini. Naprotiv. On i pored dokaza i dalje mirno negira vlastitu odgovornost i ne poriče nijednu od spornih izjava.

Bože moj, to se, valjda, desničarskim govorom zove licencia trumpolitica!

Nije onda čudo što ga ovdje, u lijevim krugovima, sve češće nazivaju Donald Troep, to jest – smeće, otpadak.

No, izgleda da njegove laži ne smetaju njegovom elektoratu. Za njih je on očito otjelovljenje “američkog sna”. Čovjek koji je vlastitom umješnošću i poslovnom inteligencijom došao do ogromnog bogatstva. A to se jedino pika, zar ne?!

A da je njegov san da jednog dana postane šef Bijele kuće za mnoge Amerikance čista noćna mora, pokazuje i neobičan trend njihovog povećanog seljenja u inostranstvo.

Tako je, na primjer, na Googleu sve traženija internetska stranica “Kako se preseliti u Kanadu”. Napravili su je upravo Amerikaci koji strahuju od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Među mnogim destinacijama u toj lijepoj i velikoj, u mnogo čemu od SAD sasvim drugačijoj zemlji, posebno je popularno ostrvo Cape Breton. Ono se nalazi na Atlantiku a krase ga plodna zemlja, prekrasne doline, planine i šume, a ima samo jednu manu: veliko je tek nešto više od 10.000 kvadratnih kilometara. Kako da na njega stanu toliki antitrumpovci? Jer, u nekom boljem, stabilnijem svijetu – onom koji je, mišljasmo, bio najavljen Obaminom pobjedom na izborima – ovakav lažov i prznica možda i ne bi bio toliko opasan za sve nas. No, ovako, sa sve težom “bagažom” svakovrsnih nevolja na Atlasovim umornim leđima…

Gdje, u koju mišju rupu da se sakrijemo ako Donald “Troep” doista dobije slobodan pristup crvenoj dugmadi, najvećeg i najopasnijeg nuklearnog arsenala na dunjaluku?

 10,083 total views,  1 views today

Komentariši