Preminuo je Dževad Karahasan, bh. književnik, akademik i jedan od najistaknutijih evropskih autora

Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je danas (petak) u 70. godini. Vijest o smrti, jednog od najistaknutijih evropskih autora, austrijskim medijima je potvrdila njegova porodica. S teškom bolešću borio se dvije godine; u posljednje vrijeme bolest je uznapredovala te nisu pomogle ni brojne terapije.

Prošao je operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne druge terapije, bio je pod stalnim nadzorom austrijskih doktora, ali je bolest bila jača.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u teatrima u Zenici, Salzburgu i Sarajevu. Bio je urednik časopisa Odjek i Izraz. Predavao je na sveučilištima u Sarajevu, Gottingenu, Salzburgu, Berlinu, Grazu, Baselu i Klagenfurtu.

Objavio je romane: Istočni diwan, Stidna žitja, Stid nedjeljom, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, Što pepeo priča (trilogija); pripovijetke: Kraljevske legende, Kuća za umorne, Izvještaji iz tamnog vilajeta; eseje: O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Dosadna razmatranja, Knjiga vrtova; teorijske i kritičke studije: Kazalište i kritika, Model u dramaturgiji, Dnevnik melankolije, Sjene gradova; drame: Kralju ipak ne sviđa se gluma, Misionari, Čudo u Latinluku, Koncert ptica, Gozba.

Dobitnik je više međunarodnih nagrada: Herderove nagrade za književnost, Goetheove nagrade, europske nagrade za esej „Charles Veillon”, leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje, nagrade Vilenica, medalje Društva „Heinrich Heine”, Goetheove medalje…

Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Njemačke akademije za jezik i književnost.

Živio je u Sarajevu i Grazu, te predavao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 1,624 total views,  5 views today

Komentariši