Ukrajina: Godina od početka ruske invazije

Danas se navršava godina otkako je Ruska Federacija pokrenula potpunu vojnu invaziju na Ukrajinu. Iako su stvarne brojke vjerovatno puno veće, prema podacima UN-a, 7.199 civila je ubijeno, a 11.756 ozlijeđeno. Mnogi se i dalje vode kao nestali. Više od 14 miliona ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, dok se više od 2,8 miliona Ukrajinaca nalazi u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, od kojih je većina prisilno raseljena.

“Povodom tragične godišnjice PEN International još jednom poziva ruske vlasti da odmah i bezuvjetno prekinu svoj razorni rat protiv Ukrajine. Pogubljenja po kratkom postupku, mučenja, prisilne deportacije – sve se svodi na ratne zločine. Ciljano gađanje stambenih područja i elektrana milione Ukrajinaca je dovelo u ekstremno težak položaj, budući da su prisiljeni trpjeti smrzavanja i ne mogu pristupiti vitalnim uslugama.

Nuklearne prijetnje su neprihvatljive. Odgovornost za ratne zločine je ključna. Svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde, rekao je Germán Rojas”, predsjednik Odbora pisaca za mir Međunarodnog PEN-a.

“Dok Putinov rat protiv Ukrajine bjesni, novi dokazi o zločinima koje su počinile ruske snage izlaze na vidjelo. Seksualno nasilje se koristi kao ratno oružje, uglavnom protiv žena, uključujući djevojčice i starije žene. Članovi porodice ponekad su bili prisiljeni svjedočiti zločinima. Preživjelima se mora omogućiti pristup pravdi, a istovremeno ih zaštititi od ponovne traumatizacije ili druge povrede”, kaže Zoë Rodriguez, predsjednica Odbora književnica Međunarodnog PEN-a.


Pisci i novinari na meti, kidnapovani, napadani i ubijani

Od 24.februara 2022.godine najmanje 13 ukrajinskih i stranih novinara i medijskih radnika je ubjeno dok su obavljali svoje profesionalne dužnosti. 28.novembra 2022., DNK analizom potvrđeno je da je tijelo pronađeno u grobnici N.319 u šumi Iziuma, istočna Ukrajina, tijelo ukrajinskog pisca Volodymyrja Vakulenka. Da je otet objavljeno je prvi put u aprilu, ali informacije o njegovoj sudbini postale su dostupne tek nakon što je ukrajinska vojska ponovo zauzela Izium od ruskih snaga.

Na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga i pridruženih oružanih skupina, novinari i aktivisti za ljudska prava i dalje se drže iza rešetaka na politički motiviranim osnovama. Krimski Tatar, novinar i aktivist, Server Mustafayev, zatvoren je u Ruskoj Federaciji, što je flagrantno kršenje međunarodnog prava.

“PEN International odlučno osuđuje prijetnje životima i sigurnosti pisaca i novinara koje su rezultat sveobuhvatne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i poziva da se odgovorni privedu pravdi. Ruske vlasti moraju odmah i bezuslovno osloboditi sve one koji su zatvoreni isključivo zbog mirnog izražavanja svojih stavova. Međunarodna zajednica trebala bi povećati podršku kako bi osigurala održivost medija u Ukrajini i učiniti sve što je u njenoj moći da omogući ukrajinskim novinarima i medijima u egzilu da nastave s radom”, rekao je Ma Thida, predsjednik Odbora pisaca u zatvoru Međunarodnog PEN-a.


Kaznena djela protiv kulturnih dobara

Muzeji, knjižnice i arhivi širom Ukrajine izloženi su stalnim napadima. Ruske snage namjerno uništavaju povijesna mjesta te pljačkaju i krijumčare kulturna dobra, što su zločini koje ukrajinske vlasti opisuju kao napad na sam njihov identitet.

Od 1. februara 2023., UNESCO je potvrdio štetu na 238 kulturnih znamenitosti. U okupiranim područjima Ukrajine u lokalnim školama nameću se ‘ruski standardi’, ukida se nastava ukrajinskog jezika, povijesti i književnosti.

“PEN International je zabrinut zbog razmjera uništavanja i pljačke neprocjenjive kulturne baštine Ukrajine od strane ruskih snaga i stoji uz mnoge umjetnike i kulturne aktere koji uprkos nedaćama nastavljaju svoj rad. Budući da ukrajinske vlasti neumorno rade na zaštiti svoje kulturne baštine, međunarodna zajednica mora posvetiti posebnu pažnju podršci Ukrajini u dokumentiranju takvih napada. Kultura mora biti u središtu napora za rekonstrukciju i oporavak, rekao je Urtzi Urrutikoetxea, predsjednik Odbora za prijevodna i jezična prava Međunarodnog PEN-a.


Ukrajinska odlučnost

Uprkos izrazito teškim okolnostima, PEN Ukrajina nastavlja sa svojim revolucionarnim radom: #Dijalozi o ratu, Riječi i meci, Ovdje-i-sada: Priče novinara u ratu, #SolidarnostRiječi i niz izložbi fotografija, između ostalog, a sve s ciljem dokumentovanja iskustva rata i suprotstavljanja ruskim dezinformacijama.

“Kultura ne dolazi kada su ‘sva druga pitanja riješena’. Ne dolazi kada je sigurnost zagarantovana ni kada je udobnost zagarantovana. Kultura je egzistencijalni odgovor na naše najdublje iskustvo kao ljudskih bića, često kada plovimo između života i smrti. Rat je zlo, ali kultura je često jedna od rijetkih prilika koje imamo da prevladamo egzistencijalnu tišinu koju je proizveo rat. Ukrajinska kultura se danas bori protiv neprijatelja, kao i cijelo društvo, ali ja vjerujem da će ta borba dovesti ne samo do pobjede Ukrajine i slobodnog svijeta, već i do pobjede života nad smrću. Kultura nas ne može poštedjeti boli – ali može pomoći ljudskim bićima da budu pobjednici u svojim borbama”, rekao je Volodymyr Yermolenko, predsjednik PEN-a Ukrajine.

“Danas ponavljamo podršku našim prijateljima iz ukrajinskog PEN-a i svima koji su pogođeni ratom u Ukrajini. Naša poruka međunarodnoj zajednici je jasna. Države moraju podržati sve napore kako bi se osigurala odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, te zajednički raditi na pružanju pravnog lijeka i naknade štete za ranija kršenja i sprječavanje daljnjih kršenja”, rekao je Burhan Sonmez, predsjednik Međunarodnog PEN-a.

 1,061 total views,  3 views today

Komentariši