Međunarodni dan žena 2022: Podrška za Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek

P.E.N. Centar u BiH i Odbor za spisateljice pri našem udruženju upućuju srdačne čestitke javnosti povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Ovim putem prenosimo poziv Međunarodnog PEN-a za podršku dvjema kurdskim spisateljicama, Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek, trenutno progonjenim od strane turskih vlasti.

Međunarodni PEN se pridružuje globalnoj zajednici u obilježavanju Međunarodnog dana žena (8. mart), praznika kojim se ističu društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, te poziva na njihovu ravnopravnost .

Godine 2018. Međunarodni PEN je objavio Manifest žena Međunarodnog PEN-a, koji ima za cilj zaštitu slobodnog izražavanja eliminacijom i borbom protiv ušutkivanja žena širom svijeta, bilo putem cenzure, krivičnog gonjenja, hapšenja, uznemiravanja ili nasilja. Manifest je udružio, kako PEN centre širom svijeta, tako i druge organizacije, u cilju unapređenja prava žena u obrazovanju, izdavaštvu i književnosti.

Pozivajući se na Manifest žena, Međunarodni PEN 8. marta 2022. godine ističe slučaj dvije žene koje su proganjane zbog mirnog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. Međunarodni PEN poziva svoje članstvo na podršku za Gulgeş Deryaspî (Turska) i Meral Şimşek (Turska).

Gulgeş Deryaspî

Gulgeş Deryaspî . FOTO: PEN International.

Gulgeç Akdeniz – u PEN-u poznata kao Gulgeş Deryaspî – je kurdska spisateljica iz Turske i članica kurdskog PEN-a. Autorica je tri romana na kurdskom jeziku; Tariya Bi Tav (Tama sa suncem), objavljen 2010., Xezal (Gazela), objavljen 2013. i Ez Ne Ezim (Nisam ono što jesam), objavljen 2018. godine.

Deryaspî je privedena 25. jula 2019. nakon racija širom provincije Bitlis, u istočnoj Turskoj, a tokom kojih je privedeno još osam osoba. Zvanično je optužena 29. jula 2019. za „članstvo u terorističkoj organizaciji” prema članu 314/2 Krivičnog zakona Turske i poslana u zatvor Bitlis E tipa. Deryaspî poriče bilo kakvo krivično djelo.

Gulgeş Deryaspî je puštena iz istražnog pritvora 30. marta 2020. u nastojanju turskih vlasti da zaustave izbijanje COVID-19 u prepunim zatvorima u zemlji. Osuđena je na šest godina i tri mjeseca zatvora 3. decembra 2020. Njeni advokati su uložili žalbu 28. februara 2021. Godinu dana kasnije, presuda po njenoj žalbi se još čeka.

Međunarodni PEN vjeruje da je Deryaspî na meti zbog svojih tekstova koji promovišu kurdski jezik i kulturu, i poziva da se njena osuda poništi.

Za više informacija o slučaju Gulgeş Deryaspî i stanju slobode izražavanja u Turskoj – gdje se preširoki antiteroristički zakoni koriste za suzbijanje mirnog izražavanja, a kurdska kultura i jezik su i dalje oštro potiskivani – kliknite ovdje.

Meral Şimşek

Meral Şimşek. FOTO: PEN International.

Meral Şimşek je kurdska spisateljica i pjesnikinja iz Turske, te članica kurdskog PEN-a. Nagrađivana je autorica, a dosad je objavila tri knjige poezije – Mülteci Düşler (Izbjeglički snovi), Ateşe Bulut Yağdıran (Oblaci u plamenu) i İncir Karası (Crna smokva).

Dana 9. decembra 2020., Şimşek je pritvorila turska antiteroristička policija u provinciji Malatya, u istočnoj Turskoj. Puštena je sljedećeg dana do suđenja, uz zabranu putovanja. U januaru 2021. Şimşek je optužena za “članstvo u terorističkoj organizaciji” prema članu 314/2 Turskog krivičnog zakona i “provođenje terorističke propagande” prema članu 7/2 Zakona o borbi protiv terorizma br. 3713. Optužnica posebno pominje autoričinu kratku priču “Arzela”, uvrštenu u antologiju Kurdistan + 100, u kojoj dvanaest savremenih kurdskih pisaca zamišljaju zemlju koju bi mogli nazvati svojom do 2046. godine.

Dana 7. oktobra 2021. Şimşek je proglašena krivom za “terorističku propagandu” i osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora od strane Drugog visokog krivičnog suda u Malatyi. Oslobođena je optužbe za “članstvo u terorističkoj organizaciji” i ukinuta joj je zabrana putovanja. Njena žalba je u toku.

Pored navedenog, Şimşek se suočava sa do pet godina zatvora pod optužbom da je “ušla u zabranjeno vojno područje”, a nakon što je u junu 2021. pobjegla u Grčku, da bi potom bila vraćena u Tursku.

Međunarodni PEN vjeruje da je Meral Şimşek na meti zbog svojih tekstova i poziva turske vlasti da ponište presudu i odbace sve optužbe protiv ove spisateljice.

Poziv na podršku

Molimo da uputite žalbe turskim vlastima, zahtijevajući poništenje presuda Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek i povlačenje svih optužbi protiv Şimşek.

Žalbe šaljite na adresu:

Bekir Bozdağ 
Ministar pravde
Adresa: Ministarstvo pravde, Adalet Bakanlığı, 06659 Ankara, Turska
Kontakt: info@adalet.gov.tr   

Pošaljite kopije žalbe Ambasadi Turske u svojoj državi. Adrese ambasada možete pronaći ovdje: https://embassy.goabroad.com/embassies-of/turkey.

Obratite se svom Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatskim predstavnicima u Turskoj, pozivajući ih da pokrenu slučajeve Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek na bilateralnim forumima.

Ostali načini podrške

  • Pišite i objavljujte članke i mišljenja u vašim nacionalnim ili lokalnim medijima, naglašavajući slučajeve Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek, i stanje slobode izražavanja u Turskoj. Informirajte lokalne i online vijesti i medije.
  • Organizirajte javne događaje, npr. konferencije za štampu, javne tribine, izložbe i demonstracije, kako bi istakli ove slučajeve.
  • Širite svijest o slučajevima Gulgeş Deryaspî i Meral Şimşek na društvenim mrežama, koristeći hashtagove #GulgeşDeryaspî #MeralŞimşek #IWD2022 #BreakTheBias
  • Pridružite se svom lokalnom PEN centru, informišite se o ovim i drugim slučajevima, uključite se

Molimo obavijestite Međunarodni PEN o svim akcijama koje poduzmete.

Za dodatne informacije, kontaktirajte: Aurélia Dondo, regionalna koordinatorica za Evropu pri Međunarodnom PEN-u, Aurelia.dondo@pen-international.org i Sabrina Tucci, koordinatorica za komunikacije i kampanje, Sabrina.Tucci@pen-international.org |Twitter: @pen_int |
Facebook: www.facebook.com/peninternational| www.pen-international.org


Prijevod: Lamija Milišić, sekretar

 2,830 total views,  4 views today

Komentariši