VJEKOSLAV VUKADIN: ISPOVIJED, NE PROPOVIJED

Prikaz romana SRCEM DO BESKRAJA autora Branislava A. Mikulića
(Synopsis / Dobra Knjiga, Sarajevo, tvrdi povez, str.210)

Knjiga Srcem do beskraja je Mikulićev iskorak u svijet proznog pisanja. Nakon dugog bavljenja znanošću i niza objavljenih članaka, studija i analiza, Branislav nam sada poklanja književno dijelo, roman-u-pričama. To je štivo koje se doima kao ispovijed o vlastitom životu i putu u duhovnost. No, to je i svojevrsna sociofilozofska studija kroz koju autor čini napor da razotkrije misteriju nadnaravnog, udje u tajnu onoga što je čulima nevidljivo i neopipljivo, a razumu nepojmljivo. On želi dokučiti Istinu, saznati razlog i smisao postojanja, svog i svijeta čitavog. Hoće proniknuti u tajnu božije kreacije i u Boga samog. To on želi pojasniti sebi, samo sebi, bez pretenzija da protumačeno i spoznato drugima kao recept ponudi.

Knjigom nam autor otvara riznicu vlastitih iskustva, svjedočenja, susreta, doživljaja i promišljanja, upoznaje čitaoca s lepezom likova koji su ga dotakli i obilježili. On retrospektira svoj život da bi ga tumačio, sebi ponajprije. Tako on traga za Istinom. On ne filozofira, ne teologizira, on jednostavno raščlanjuje ono što je doživio, što se desilo – njemu, oko njega i u njemu. Pa to onda umom pojašnjava, a srcem spoznaje i prihvata. Jedino srcem on uspijeva doseći Istinu kojom svoju znatiželju nahraniti može.

Svu spoznaju daje u jednoj rečenicii, baš kako su to prije njega učinili i neki mistici – Bog ništa drugo nije no ljubav. Potom sve to sažima u prostu jednažbu Bog=Ljubav, koju on jednako čita u oba pravca: s lijeva nadesno, i zdesna nalijevo. A onda navodi niz zgoda iz sopstvenog iskustva s kojima si dokazuje njenu valjanost i vjerodostojnost. O tome idu dojmljive priče Tajni kod, Rasema i Čudotvorac Shane.

Pričajući te zgode, Branislav kazuje i kako je on, doskorašnji ateista, postao vjernikom. U Sikstinskoj kapeli, prilikom davne posjete Rimu, Branislav prepoznaje Boga, onog kojeg je Mikelandjelo naslikao na stropu kapele: natmurenog, srditog starca, koji prijeti i plaši nas. Vidjevši tog Boga koji čovjeka od sebe odbija, Branislav odvažno zaključuje da tako nešto strašno nije moglo doći u obzir da postane Stvoriteljem svekolike kosmičke harmonije, tog čarobnog sklada, te ljepote koja se prirodom zove – to može biti samo nešto što je mnogo ljepše od same prirode, nešto što ljepotom nadmašuje sve postojeće. I onda shvata da to samo LJUBAV može biti. “Ljubav je jedina koja je ljepša, skladnija, moćnija od svega, ona je Otac svijeta”, nalazi autor sebi odgovor i saopštava ga u priči Adam i Eva.

Svojim romanom Mikulić na suptilan način ukazuje na nedostatnost religija, istovremeno otkrivajući ljepotu vjere i vjerovanja. Prepoznaje ljepotu Boga, svega božanskog što u ljudskom srcu prebiva. I to je jedino što on drugima hoće poručiti – izmedju svemogućeg Boga i svemoćne Ljubavi ne stoji ništa sem znaka jednakosti. Za Branislava su oboje isto, oboje su mu Jedno. A to Jedno je čarobna nit koja spaja sve ljude, koja vezuje ljudski rod u skladnu zajednicu, u nepregledno bratstvo. Koja ih povezuje sa svim postojećim.

Mikulićev roman je zanimljive kompozicije, mozaik je to sačinjen od dvadesetak kratkih pripovijesti, od kojih svaka sama za sebe već cjelina je. Roman je i višežanrovski – tu se prepliću putopisna i ispovjedna proza, eseji i priče, fikcija i non-fikcija. Sadržajem je bogat, temom zanimljiv. On je nadasve inspirirajući. U njemu Mikulić velike i naoko složene teme na jednostavan način posmatra i sebi tumači, pa ih onda, i nehtijući to, drugome približava i demistificira. To čini vješto, na način da novim pitanjima stalno pobudjuje radoznalost. Čitalac pri tom dobija utisak da ga se poziva da i sam krene u avanturu traganja za Istinom, ali ne za onom Mikulićevom, nego sopstvenom, i putem na kojeg ga vlastito srce vodi. Tu Branislavu pomaže autentičan književni izraz bogat aoristom i vrsno odabranim lokalizmima. Njegov jezik je jezgrovit i jasan, promišljanje njegovo mudro i duboko. Zato ovu poučnu i interesantnu knjigu od srca preporučujem čitaocima ozbiljne književnosti, i svim sladokuscima pisane riječi!

Književnik, Vjekoslav Vukadin (dana 22/2/22)

P.S. Knjiga je izašla prije nekoliko godina, ja sam je tek sada u ruke dobio, neposredno prije njenog doštampavanja koje će se uskoro desiti. Do tada, nestrpljivi je mogu naručiti kod gore pomenutih izdavača, nekoliko autorskih primjeraka je na raspolaganju. Ili ju se može potražiti u javnim bibliotekama, skora svaka ju ima u svom fondu knjiga.

 4,261 total views,  4 views today

Komentariši