Dobitnik pete Književne nagrade Fric je Damir Uzunović za roman “Ja sam”

Književna nagrada Fric / Damir Uzunović (FOTO: Dnevni avaz)

Ja sam je rasplesan, veličanstven i dirljiv roman u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja, napisala je o romanu Jagna Pogačnik.

Dobitnik pete Književne nagrade Fric je književnik, urednik i član P.E.N. Centra u BiH Damir Uzunović za roman Ja sam, emotivnu priču o odrastanju, obitelji i ljubavi u živopisnoj posveti autorovu rodnom Sarajevu. Na dodjeli nagrada u zagrebačkom HNK dodijeljena mu je nagrada od 75.000 kuna, koju autor nije osobno preuzeo jer je u izolaciji s koronavirusom, piše Tportal.

Dodjeli Frica nazočili su i izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković te, među ostalim uvaženim gostima, veleposlanici Austrije, Izraela, Albanije i Kosova, okupljene je uvodno pozdravio koordinator nagrade Kruno Lokotar.

Dosadašnji su dobitnici Nagrade Fric romani ‘Sjećanje šume’ Damira Karakaša, ‘Crvena voda’ Jurice Pavičića, ‘Schindlerov lift’ Darka Cvijetića i ‘Vošicki’ Marka Gregura, a ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 50 razmatranih.

Ja sam… raste i sazrijeva skupa sa svojim pripovjedačem, i od kraćih štikleca iz djetinjstva, preko uvjerljivih mladalačkih epizoda, prerasta u remek-djelo zrelog pisca, njegove poetike, svjetonazora i posvemašnjeg prelijevanja vlastitog ‘ja’ s onim ‘ja’ koje je izgovoreno na kraju života. Ja sam je rasplesan, veličanstven i dirljiv roman u kojem Uzunović doslovno emotivno ubija čitatelja”, napisala je o romanu Jagna Pogačnik u Best Booku.

“Obični pisci pišu o ljudima i o gradovima, a talentirani ih oživljavaju. Ili, da upotrijebimo i tu veliku riječ, oni ih uskrsnu. Izvrsna književnost je tako bliska Božjem stvaranju. Ovo je, s jedne strane tako osobna, a s druge tako neponovljivo zajednička priča… Veličanstven roman o običnim životima,” napisao je o knjizi, pak, Zoran Ferić.

Na dodjeli nagrada predsjednica žirija Jagna Pogačnik obrazložila je nagradu:

Žiri nagrade Fric mjesecima je radio po etapa. 14 polufinalista, zatim 6 finalista. Odluka nije bila laka ni jednostavna. Čestitam svim piscima koji su sudjelovali, a posebno finalistima koji su obogatili ne samo rad žirija nego i književnu sezonu. U smislu kvalitete i raznolikosti poetičkih modela, ovo je bila jedna od jačih godina. To veseli u profesionalnom smislu, ali otežava rad. Knjiga koju je žiri odlučio nagraditi obogaćuje žanr autofikcije, koja se posljednjih godina pozicionirala kao jedan od propulzivnijih žanrova ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Knjiga je to od preko 400 stranica, građena od tri dijela, od tri priče, a slobodno bismo mogli reći i tri romana.

Pogačnik je opisala roman kao “emotivan, precizan, živopisan, atmosferičnan te ponekad naturalistički brutalan”.

Pobjednički naslov proglasio je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović a nagradu je umjesto laureata Uzunovića, koji je zbog bolesti bio spriječen osobno nazočiti dodjeli, preuzela je direktorica Buybooka za Hrvatsku Lada Jurković.

U poruci pročitanoj nakon proglašenja, autor je zahvalio članovima žirija “što su u ovo nezgodno i ksenofobično vrijeme odlučili nagraditi jednu malo drugačiju knjigu”, nagradom koja je, kako je naglasio, uz Nagradu Meša Selimović, jedna od najvažnijih u regiji. Istaknuo je kako ovaj uspjeh ne pripada samo njemu, već i izdavačkoj kući Buybook, koja u samo pet godina postojanja ove nagrade ima već dva laureata – uz Uzunovića, to je i Darko Cvijetić.

Laureatu je pripala, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek.


Izvor: DEPO.BA

 2,997 total views,  2 views today

Komentariši