Predstavljena knjiga „Memento Vivere“ Omera Ć. Ibrahimagića

Tuzlarije
FOTO: tuzlarije.net

Sinoć je tuzlanskoj publici predstavljena knjiga Memento Vivere, književnika i člana P.E.N. Centra u BiH, Omera Ć. Ibrahimagića. Memento Vivere predstavlja autorov dnevnik, nastao tokom lockdown-a u prvom talasu koronavirusa. Autor je zabilježio svoje lične stavove o promjenama koje su se događale u svijetu pogođenom pandemijom.

U njoj je dijelom zastupljen neki moj, lični osjećaj, vezan za ovu novu istoriju koja nas je zadesila. (…) Memento Vivere je nazvana zato što se puno češće koristi duo od riječi ‘memento mori’ – to otprilike znači ‘sjeti se smrti’ ili ‘zapamti da će smrt doći’ – a ‘memento vivere’ je opozitno nešto sasvim, zapamti da će biti život i sjeti se da živiš.

Omer Ć. Ibrahimagić

Promotori Mehmed Đedović, Naida Mujkić i Šimo Ešić istakli su važnost konteksta u kom je knjiga objavljena. Đedović je Memento Vivere prepoznao kao jednu od rijetkih pozitivnih stvari proizašlih iz pandemije. Mujkić je novu knjigu Omera Ć. Ibrahimagića nazvala primjerom tzv. “koronavirus literature”, a Ešić ju je opisao “finom analizom naših društvenih života”.

 3,710 total views,  2 views today

Komentariši