PEN Centar Bjelorusije ukinut od strane državnih vlasti

Foto: PEN International

U nastavku je prevod izjave Međunarodnog PEN-a, objavljene uslijed ukidanja PEN Centra Bjelorusije.

Izvorni tekst: PEN International: “Belarus: Authorities dissolve the Belarusian PEN Centre”
Prevod: Lamija Milišić, sekretar PEN Centra u BiH

Vrhovni sud Bjelorusije je 9. augusta donio odluku o zatvaranju bjeloruskog PEN centra. U reakciji na ovu vijest, Jennifer Clement, predsjednica Međunarodnog PEN-a, navela je:

„Zajednica PEN Centara najoštrije osuđuje zatvaranje bjeloruskog PEN Centra. To što su bjeloruske vlasti pokrenule gašenje centra tačno godinu dana nakon spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, tragičan je podsjetnik na bezbroj prekršaja s kojima se hrabri narod Bjelorusije suočava posljednjih mjeseci i na njihovu odlučnost uslijed ovih nedaća. Zajednica PEN Centara stoji uz bjeloruski PEN Centar i sve ljude u Bjelorusiji koji se i dalje neumorno bore za svoja prava. Pozivamo bjeloruske vlasti da odmah opozovu ukidanje bjeloruskog PEN centra i time ispoštuju pravo na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja.

Bjeloruske vlasti sprovele su oštre sankcije nakon spornih predsjedničkih izbora 9. augusta 2020. godine, kada je Aleksandar Lukašenko započeo svoj šesti mandat. Od tada su proizvoljno pritvorili više od 35.000 ljudi, a stotine njih podvrgli mučenju i drugim oblicima zlostavljanja. Od jula 2021. godine, sproveli su nemilosrdan napad na nezavisne medije i civilna društva, pritvorili desetine novinara i ugasili više od stotinu organizacija za ljudska prava i organizacija civilnog društva, uključujući bjeloruski PEN Centar. Osnovan 1989. godine, PEN Centar Bjelorusije postao je dio Međunarodnog PEN-a u maju 1990, na 55. međunarodnom kongresu održanom na Madeiri, u Portugalu. Od tada, pa sve do danas, je bio dio članstva Međunarodnog PEN-a . U saopćenju objavljenom 10. augusta 2021. godine, kolege iz bjeloruskog PEN Centra izjavili su da su “ponosni na naš rad, naše prijatelje, partnere i volontere”.

Međunarodni PEN poziva bjeloruske vlasti da odmah okončaju suzbijanje slobode izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja. Svi uhapšeni zbog mirnog izražavanja svojih stavova moraju biti odmah i bezuslovno oslobođeni. Uznemiravanje i krivično gonjenje nezavisnih medija i civilnih društava moraju se zaustaviti, a proizvoljno raspuštanje nevladinih organizacija, uključujući i ono bjeloruskog PEN Centra, mora se poništiti.

Za više informacija o stanju prava na slobodu izražavanja u Bjelorusiji i PEN-ovim aktivnostima u Bjelorusiji kliknite ovdje.

Za dodatne detalje kontaktirajte: Aurélia Dondo, PEN International, Koops Mill, 162-164 Abbey Street, London, SE1 2AN, UK, Tel: +44 (0) 20 7405 0338 Email: Aurelia.dondo@pen-international.org

 2,608 total views,  2 views today

Komentariši