Reading Balkans Sarajevo 2021: Luiza Bouharaoua

Luiza Bouharaoua. FOTO: Aleksandar Selak

Gošća rezidencijalnog progama za pisce i spisateljice Reading Balkans 2021 u periodu mjeseca juna je spisateljica iz Hrvatske Luiza Bouharaoua.

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.) diplomirala je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Osnivačica je i koordinatorica organizacije Skribonauti, gdje osmišljava i provodi književne i umjetničke programe za zatvorenike/ice u zatvorima i kaznionicama diljem Hrvatske. Vodi čitalački klub i radionicu kreativnog pisanja u ženskoj kaznionici u Požegi, te filmski program Kino Sloboda u ženskoj kaznionici u Požegi i muškoj kaznionici u Popovači.

Uvrštena je u regionalni zbornik Izvan koridora – najbolja kratka priča (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Dobitnica je regionalne nagrade za kratku priču “Ulaznica” (2017.) te nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ice do 35 godina (2017.). U junu 2019. objavljen je njen prozni prvijenac Jesmo li to bili mi (Jesenski & Turk, 2019.).

Književna večer s Luizom Bouharaouom održat će se krajem juna, a detalji o mjestu i vremenu održavanja bit će objavljeni u dogledno vrijeme.


Projekat Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je bio podržan od strane programa Kreativna Evropa 2017. Ovog puta fokus je na temi granica i saradnji sa piscima izbjeglicama – u vrijeme kada stare rane iz balkanskih ratova još nisu zacijeljene, pitanja naših granica još nisu riješena, a nove politike straha i nacionalizma se grade kada izbjeglice prolaze kroz naš region – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumijevanju naših stvarnih problema. Boravak Luize Bouharaoue u Sarajevu podržan je od strane programa Kreativna Evropa i Evropske mreže za književnost Traduki.

Creative Europe

 4,384 total views,  2 views today

Komentariši