Goran Simić: Oproštaj od Ljubice Ostojić

Goran Simić       

Oproštaj od Ljubice Ostojić

Draga naša Cico,

Rano si otišla, Cico, rano. Ti koja nikada nisi otišla niti sa jedne pozorišne predstave prije kraja, propustićeš završetak ove globalne drame zvane Covid, drame pod maskama, u kojoj mali čovjek ponovo potrvrđuje koliko je mali ispod zvijezda.

Nekada smo se slatko smijali opaski kustosa muzeja koji je primjetio da ćemo svi mi pisci kad tad zasigurno biti arhivirani. Tačno. Ali ono što će bježati iz arhiva jesu tvoja napisana djela koja će ostati da žive iza nas, među čitaocima. A ti si ispisala toliko dobrih stranica poezije, poetskih drama, proze da će tvoje knjige nastaviti da se druže sa čitaocima van arhiva. Pogotovo tvoja inovativna lirika koja od čitaoca traži angažman u dešifrovanju. Ti si jedna od rijetkih književnih autorica za koju se može reći da su tvoja književna djela komplementarna samom autoru … i obratno.

Gdje god da si otišla sretan ti put, uz žal nas kolega pisaca iz Društva pisaca BiH i Internacionalnog PEN-a BiH što i dalje nećeš sa nama dijeliti dramu svakodnevnice u kojoj je i pisac najbolji prijatelj isto onoliko koliko i knjiga.

Neka ti je slava, Cico.

 2,909 total views,  2 views today

Komentariši