Preminuo Josip Osti (1945-2021)

Josip Osti. Foto: Slobodna Bosna

Društvo bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva “Ljiljan” na svojoj Facebook stranici saopćilo je da je preminuo čuveni književnik Josip Osti.

“Sa velikom tugom obavještavamo vas da je nas je napustio naš veliki prijatelj Josip Osti. Na bolji svijet je preselio ali kod svih nas ostavio vječito prijateljstvo, svoju pozitivnu energiju i dobrotu koja će skupa sa nama živjeti vječno. Iskreno saučešće porodici i ostalim prijateljima i poznanicima”, piše u objavi Društva. 

Osti je preminuo sinoć u 77. godini u rodnom Tomaju, prenio je slovenački portal “primorske.si”.

Josip Osti, pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 1945. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik kulture studentskog lista Naši dani, urednik u izdavačkoj kući Veselin Masleša, sekretar podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, sekretar Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, predsjednik udruženja književnih prevodilaca BiH, te lektor/korektor u izdavačkoj kući Svjetlost. Živio je kao slobodni umjetnik ili, kako voli reći, od ljubavi i od onog što napiše i prevede, u Sloveniji (u Ljubljani i u Tomaju na Krasu).

Tokom rata u Bosni i Hercegovini angažirao se u slovenačkom PEN Centru, pomažući brojnim piscima u Sarajevu. 

Knjige su mu prevedene na slovenski, italijanski, češki, engleski, poljski, turski, makedonski i bugarski jezik. Preveo je preko sedamdeset knjiga i petnaest drama slovenskih autora. Prevodilac je Srečka Kosovela, Tomaža Šalamuna, Vladimira Bartola, Drage Jančara, Brine Svit…

Pored ranijih nagrada za prijevode, u Sloveniji je, u proteklih deset godina, nagrađen Nagradom Zlata ptica (1992), Međunarodnom književnom nagradom Vilenica (1994), plaketom grada Ljubljane (1997), Veronikinom nagradom (1999) Župančičevom nagradom (2000), međunarodnim priznanjem za poeziju “Scritture di Frontiera” (Trst, 2005), Jenkovom nagradom (2006) i nagradom izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle (2007).


 Izvor: Slobodna Bosna

 3,732 total views,  5 views today

Komentariši