Pismo podrške potpredsjednika Međunarodnog PEN-a Borisa A. Novaka upućeno PEN Centru u BiH

Veliki slovenački pjesnik i potpredsjednik Međunarodnog PEN Centra, dobitnik uglednog priznanja “Bosanski stećak” Sarajevskih dana poezije 2000. godine, Boris A. Novak, uputio je pismo podrške članovima i članicama PEN Centra u Bosni i Hercegovini:

Poštovane koleginice i kolege iz PEN centra Bosne i Hercegovine,

ogorčeno osuđujem prljave igre koje postavljaju pod pitanje osjetljive granice u našem regionu.

Radi se o opasnim i potpuno neprihvatljivim planovima koji su nedavno već prouzrokovali tragične ratove. Vi to najbolje znate, jer ste doživjeli paklenu patnju i krvoproliće genocidnih dimenzija.  

Ja Vam poručujem da velika većina Slovenaca oštro osuđuje te manipulacije u kojima, na žalost, učestvuje i sadašnja slovenačka vlada. Ta ista vlada radi sve što god može da uništi ustavni demokratski red i budućnost svoje vlastite zemlje. Zato se svim snagama trudimo da te gadove bacimo na đubrište istorije. 

Toliko da znate.

Sa prijateljskim pozdravom i najboljim željama za dragu mi Bosnu i Hercegovinu,

Boris A. Novak,

podpredsjednik Međunarodnog PEN-a


U odgovoru na pismo podrške, predsjednik PEN Centra u BiH, Asmir Kujović, je u ime Upravnog odbora poručio:

Dragi Borise, poštovani potpredsjedniče Međunarodnog PEN Centra,


Najsrdačnije Vam zahvaljujem na podršci u ime Upravnog odbora PEN Centra u Bosni i Hercegovini.
U ovim teškim vremenima za našu zemlju, kada politika „nezavršenog rata” prijeti sve dubljim razdorima i kada korumpirane nacionalističke elite kontinuirano truju javni prostor atmosferom mržnje i međuetničkih podjela, mi pisci članovi PEN Centra u BiH dirnuti smo i ohrabreni Vašim riječima podrške i iznimno cijenimo Vašu brigu i ukazivanje na važnost očuvanja jedinstvene Bosne i Hercegovine i njene višestoljetne multikulturalne tradicije.
U najtežim danima rata Vi ste svojim svesrdim angažmanom pomagali pisce u opkoljenom Sarajevu i raduje nas da ste, kao osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine, još jednom hrabro iskazali svoje protivljenje mračnim planovima podjela i prekrajanja granica. Smatramo da je teritorijalni integritet naše zemlje jedini pouzdan oslonac u očuvanju onih kulturnih i civilizacijskih vrijednosti na kojima se temelji i moderna Evropa.

Uz najbolje želje srdačno Vas pozdravljam,
Asmir Kujović
Predsjednik PEN Centra u BiH

 4,609 total views,  2 views today

Komentariši