Nagrada “Zlatni suncokret” Tanji Stupar Trifunović


Nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini pripala je Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda” u izdanju Arhipelaga iz Beograda, saopštili su danas organizatori.

Na sastanku održanom 29. januara žiri Nagrade “Zlatni suncokret” u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsjednik) razmatrao je naslove iz najužeg izbora, koji su činili romani “Po šumama i gorama Milenka Bodirogića” u izdanju novosadskog “Orfelina”, “Otkako sam kupila labuda” Tanje Stupar Trifunović u izdanju beogradskog Arhipelaga i “Grozota ili…” Slobodana Tišme u izdanju beogradske Čarobne knjige.

Prema mišljenju žirija, roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se miješaju ispovijest, tok svijesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.

“Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Reč je o ideji o pisanja kao procesu još uvek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima… sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom”, piše u saopštenju žirija nagrade.

Kompanija Vital a. d. nastavlja podršku uglednom književnom priznanju.

Nagrada “Zlatni suncokret”, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodjeljuje se ove godine dvadeset i treći put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovijetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman “Pomor i strah”.

 5,982 total views,  5 views today

Komentariši