Željko Ivanković dobitnik književne nagrade “Krešimir Šego” za 2017. godinu

izvor: Jabuka.tv


Književnik Željko Ivanković dobitnik je nagrade “Krešimir Šego” za 2017. godinu koju su utemeljili Udruga “Cvit” Međugorje i Ogranak Matice hrvatske Mostar, a koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade.

Nagrada je utemeljena kako bi se sačuvalo sjećanje na život i djelovanje utemeljitelja književno-poučnog časopisa za mlade “Cvitak” Krešimira Šegu (Međugorje, 11. veljače 1950. – 9. prosinca 2014.).

Autori koji su nominirani za nagradu za 2018. godinu su: Ana Bilić, Đurđica Stuhlreiter, Branka Grakulić, Janja Zorić, Mladen Klarić, Anđelka Korčulanić, Željko Mavretić, Sanja Pilić, Sanja Mendek, Štefica Vanjek, Višnja Junaković, Dragana Vučić, fra Vendelin Karačić, Lidija Pavlović Grgić, Miljenka Koštro, Nada Mihoković Kumrić i Nevenka Videk.


O autoru:

Željko Ivanković rođen je 29. kolovoza 1954. godine u Varešu. Filozofski je fakultet diplomirao u Sarajevu.

Uređivao je, kao urednik ili glavni urednik, različite periodične publikacije; uredio je i za tisak priredio cijeli niz djela iz svjetskih, hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti, djela iz dječje književnosti, lektirnih izdanja, te historiografskih i publicističkih djela, a bio je suradnikom ili je zastupljen u uglednim projektima: Bosanskohercegovačka književnost u 50 knjiga, Bosanskohercegovačka književnost za djecu u 25 knjiga, Muslimanska književnost u 25 knjiga, Bošnjačka književnost u književnoj kritici u 6 knjiga.

Zastupljen je poezijom, prozom i esejom u nizu antologija i panorama hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti u BiH, Hrvatskoj i svijetu.

Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Društva pisaca BiH, Hrvatskog centra PEN-a, PEN Centra BiH.

Uz sudjelovanje na nizu međunarodnih konferencija i simpozija, boravio je i na studijskim gostovanjima. Zastupljen je u uglednim domaćim i stranim publikacijama tipa. Autor je šezdesetak knjiga poezije, priča, romana, priča za djecu, eseja i studija, putopisa, radiodrama, izbora iz djela, antologija te prijevoda s njemačkoga.

 11,735 total views,  2 views today

Komentariši